Kaarten van de elf marken. Foto: PR

Kaarten van de elf marken. Foto: PR

Historische Vereniging De Elf Marken: 'Alle begin is moeilijk'

GORSSEL - De Historische Vereniging De Elf Marken viert in 2023 haar 40-jarig jubileum. In die 40 jaar heeft de vereniging zich tot een van de belangrijkste culturele organisaties in de voormalige gemeente Gorssel ontwikkeld. Via vele kanalen informeert ze haar leden en overige bewoners over de historie van hun directie leefomgeving. Gedurende het hele jubileumjaar zal De Elf Marken in meerdere artikelen een en ander vertellen over de geschiedenis van haar eigen vereniging.  Dit is het tweede artikel getiteld 'Alle begin is moeilijk'.

Door Gerrit Groot Wassink

Keuze van de naam
In de eerste aflevering werd verteld dat de eerste aanzet tot oprichting van wat toen de oudheidkundige vereniging werd genoemd vanuit ‘Carnavalsvereniging De Gorsselnarren’ kwam. De oprichting gebeurde in goed overleg met wethouder Jan Haijtink van de gemeente Gorssel. De nieuwe vereniging wilde zich richten op het gehele gebied van de toenmalige gemeente Gorssel. Een naam als ‘Oudheidkundige Vereniging Gorssel’ had goed gekund. Gelukkig was het historisch besef van de oprichters dusdanig groot dat voor ‘De Elf Marken’ is gekozen. De gemeente Gorssel was immers in de Franse tijd (1811) uit elf marken ontstaan. Die elf marken waren: Almen, Wolfeler, Angeren, Rijsselt, Eefde, Eschede, Gorssel, Harfsen, Epse en Dommer, Dorth en Schoolt.

Wat gaan we doen?
Het heeft weinig gescheeld of de vereniging was een soort museum geworden, want van links en rechts werden oude gebruiksvoorwerpen aangeboden. Van een simpel werktuig tot een ingewikkelde en grote dorsmachine. De vraag die men zich stelde was dan ook: “Worden we ook een museum, of gaan we ons beperken tot het vastleggen van de historie van ons gebied door middel van verhalen, foto’s, films en dergelijke?”. Al snel kwam men tot de conclusie dat een museum niet realistisch was. Tot op de dag van vandaag beperkt de vereniging zich tot het vastleggen van de historie in teksten, verhalen, films, video’s en dergelijke. Deze kennis probeert men via de kwartaaluitgave ‘Ons Markenboek’, e-mailnieuwsbrieven, lezingen en boeken aan de leden over te dragen.

Onderkomen
Een eigen onderkomen voor het houden van vergaderingen en voor het opslaan van documentatie, voor foto’s dia’s, films, boeken en dergelijke was er ook niet. Kortom het was nogal behelpen. De eerste bestuursvergaderingen werden in een zaaltje van Hotel De Roskam gehouden, vrijwilligers waren regelmatig in het gemeentehuis te vinden waar ze de archieven doorspitten. De eerste eigen ruimte was op de zolder van 'Ons Huis' in Almen. Maar ook het Almens muziekkorps had haar onderkomen in ‘Ons Huis’. Dat was verre van ideaal.

Pas na acht jaar kon een gedeelte van de kleuterschool aan de Hulstweg in Harfsen worden gehuurd. Dat was een uitstekende locatie. Een speciale werkgroep werd geïnstalleerd om deze ruimte voor onze vereniging geschikt te maken. De gemeente zorgde voor enige aanpassingen aan het gebouw, dat ook een eigen naam kreeg: ‘Het Richtershuis’. Hier kon de vereniging zich verder ontwikkelen. 

In derde aflevering wordt ingegaan op de elf marken waarnaar de vereniging is genoemd. Meer weten over de huidige Historische Vereniging De Elf Marken, ga dan naar www.deelfmarken.nl. Op deze website kunt u zich ook aanmelden als lid.