Een van de zeven herstarts van de Batavierenrace in Barchem. Foto's Jan Hendriksen

Een van de zeven herstarts van de Batavierenrace in Barchem. Foto's Jan Hendriksen

Batavierenrace doet voor 51ste maal Barchem aan

Sport Barchem

‘Van dit evenement word ik elk jaar weer ontzettend blij’

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - De 51ste Batavierenrace zit er weer op, na 175 kilometer hardlopen in 25 etappes. ‘s Werelds grootste estafetteloop voor studenten ging vrijdagavond in Nijmegen van start en eindigde zaterdag in euforie op de U-Track, de sintelbaan van de Universiteit Twente. Zoals gebruikelijk was Barchem een van de drie herstart-locaties. Het dorp werd afgelopen zaterdag een uur of vier lang ‘bevolkt’ door duizenden studenten.

Tijdens een van de zeven herstarts stond de 61-jarige Geert Roekevisch uit Lochem aan de Zwiepseweg met zijn vrouw te kijken, hoe de studenten die de hardlopers op de fiets begeleidden, vanaf de Beukenlaan door verkeersregelaars werden geholpen de kruising met de Lochemseweg en Ruurloseweg over te steken. Elke keer ging namelijk een groep van een kleine vijftig hardlopende studenten van start.
Geert Roekevisch bewaart dierbare herinneringen aan de Batavierenrace waaraan hij zelf driemaal deelnam als student aan de voormalige Technische Hogeschool in Enschede. “Dat was in 1980, 1981 en 1982. Ik ben zelfs eenmaal hier in Barchem van start gegaan. Toen liep het parcours nog over de Lochemseberg. Dat is nu niet meer het geval”, vertelde Roekevisch terwijl hij door een filmploeg van de organisatie werd geïnterviewd.
Intussen deed Henny Wildschut met een aantal ‘Barchemse vaders en moeders’ goede zaken. Spontaan boden de ‘vaders en moeders’ de jongeren op ‘t Dorpsplein tegen zeer schappelijke prijsjes onder meer soep en uitsmijters aan onder het motto ‘Aj honger hebt vret ie alles’. Een spontane geste waar ze veel plezier aan beleefden. De studenten waardeerden het ook zeer.

Netjes opruimen
“Van dit evenement word ik jaarlijks weer ontzettend blij. Er wordt wel eens afgegeven op de jeugd van tegenwoordig. Maar deze jongeren laten zien hoe het ook kan. Ze zijn stuk voor stuk zo beleefd en dankbaar. Zie, er ligt geen rommel op het plein. Alles ruimen ze netjes op. Dit zijn de mensen die ons land in de toekomst moeten gaan leiden. Daar heb ik de volste vertrouwen in”, zo liet Wildschut weten.
Intussen ging om kwart voor een de laatste groep studenten van start. Amper een half uur later was alles opgeruimd en keerde de rust in Barchem terug. “Tot volgend jaar”, zo riep Wildschut naar een van de organisatoren en hij bedankte hen voor de samenwerking en de gezellige uren die ze weer hadden beleefd.

Barchem werd zaterdag weer bevolkt door duizenden studenten die deelnamen aan de Batavierenrace.