Jaap Nijstad. Foto: PR
Jaap Nijstad. Foto: PR

Drie lezingen door Jaap Nijstad bij Synagoge Lochem

Algemeen

LOCHEM - In een drietal lezingen van Jaap Nijstad bij Synagoge Lochem wordt gekeken naar de oorsprong en ontwikkeling van stillevens, maar zeker ook naar begrippen als symboliek, compositie, kleur en abstractie. De titels van de individuele lezingen doen terecht vermoeden dat er gekozen is voor onverwachte invalshoeken. Zoals altijd zal er via de PowerPointpresentatie veel beeldmateriaal worden aangereikt en kan men uitgebreid met elkaar van gedachten wisselen. De serie van 3 lezingen (die ook los van elkaar interessant zijn) vinden plaats op dinsdagavonden om 20.00 uur in de Synagoge aan de Westerwal 6.

Van alle onderwerpen in de kunstgeschiedenis heeft het stilleven wellicht het meest oubollige imago. We denken in eerste instantie misschien aan stoffige taferelen waarop brave boeketten en een willekeurige selectie van huisraad zo ‘knap’ mogelijk zijn nagebootst. Bij een nadere beschouwing zal blijken dat het stilleven binnen de kunstgeschiedenis niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest dynamische genres is. De eigentijdse schilders die zich op dit thema storten zijn zo talrijk dat we rustig kunnen concluderen dat het stilleven van alle tijden is, van de klassieke oudheid tot en met de dag van vandaag.

De lezingen
Op 9 mei de lezing ‘Rommel op de vloer’, over  de ontwikkeling van het stilleven in de kunsten die verder blijkt te gaan dan de gebruikelijke schilderkunst. Op 16 mei de lezing ‘Liever geen bloemen’, over klassieke onderwerpen en vreemde details. Het stilleven tussen zonnebloemen en oud ijzer. En op 23 mei de lezing ‘1, 2, 3, veel’, over rijkdom en soberheid, pronkstillevens op overvolle tafels of een stilleven met één object.

Kaarten 15 euro, passe-partout drie lezingen 40 euro. Verkrijgbaar bij: boekhandel Lovink, synagogelochem@gmail.com en aan de kassa.