Voormalig Lochems ondernemer Gerard Scheltens. Foto Henk-Jan Winkeldermaat

Voormalig Lochems ondernemer Gerard Scheltens. Foto Henk-Jan Winkeldermaat

In memoriam Gerard Scheltens (1958 - 2023)

Algemeen

In memoriam Gerard Scheltens (1958 - 2023)

LOCHEM - In de vroege ochtend van Koningsdag is op 65-jarige leeftijd Gerard Scheltens overleden. Hij was als Lochemer en voormalig ondernemer ‘wereldberoemd’ in Lochem en omstreken.

Door Arjen Dieperink

Gerard groeide op in een gezin van vijf kinderen, waarvan hij de vierde in de rij was. Volgens zijn moeder had haar zoon wel negen levens, hetgeen door de vele ongevallen die hij meemaakte ook bewaarheid werd. Na de Propschool ging hij naar de Lagere Technische School aan de Larenseweg om machinebankwerker te worden. Later zei hij tegen zijn kinderen: “Ik heb in mijn leven vier diploma’s behaald: het rijbewijs; zwemdiploma A en B en mijn veterstrikdiploma. Maar je kunt er wel ver mee komen”.  Na zijn schooltijd begon hij  met de bestelbus brood te bezorgen. 

Ondernemend
Ondernemend was Scheltens ten voeten uit. Hierdoor kende hij ook veel mensen. Zoals een van zijn kinderen memoreerde: “Als je met hem de stad inging kwam je bijna niet vooruit, zoveel mensen kenden hem en spraken hem aan.”  

Later nam Gerard de horecazaak Smorre over die gevestigd was op de hoek van de Noorderwal-Molenstraat. Hij doopte het bedrijf om in een broodjeszaak met de naam Lochems Kwartiertje. Verschillende belegde broodjes werden er bedacht zoals ‘broodje verschrikkelijk’ en ‘broodje dwars door de tuin’.  De zaken floreerden. Beroemd was zijn zaak ook door de 19.438 aanstekers die allemaal in het plafond waren verwerkt. 

Rond de jaarwisseling verkocht hij samen met zijn broer oliebollen. Ook zette hij zich in voor het Nieuwjaarsfeest dat jarenlang georganiseerd werd op het Graafschapsterrein, om de jeugd een uitje te bieden ter voorkoming van ongeregeldheden die jaren eerder op de Nieuwstad plaatsvonden. Later veranderde hij zijn broodjeszaak in een grand café restaurant De Babbelaer. 

Negen jaar geleden stopte hij met zijn werkzaamheden om meer tijd aan zijn gezin te besteden. Zijn kinderen waren voor Gerard zijn oogappels.  Britt (31), Daan (18) en Marin (16) kijken ook met trots terug op hun ondernemende vader die zij als ‘ avontuurlijk, eigenwijs en ondeugend ‘ beschrijven.

Spanje
Spanje stond al jaren lang op de verlanglijst, Gerard, avontuurlijk als hij was, had ondertussen door tussenkomst van zijn broer in Spanje een woning en een baan geregeld. Op zijn zestigste werd bij Gerard prostaatkanker geconstateerd. Afgelopen jaar had hij voor de zoveelste keer het plan om naar Spanje te gaan, maar zijn gezondheid liet het weer niet toe. Spanje moest maar even wachten. De behandeld arts gaf Gerard Scheltens in november vorig jaar nog enkele maanden tot maximaal een half jaar te leven. Gerard zou Gerard niet zijn om het maximale in zijn hoofd te zetten, hij zou dus nog 65 jaar kunnen worden, hetgeen hij op 19 april van dit jaar ook werd.

Op woensdag 3 mei van 19 tot 20 uur kan men in het crematorium in Haarlo afscheid nemen. De crematie vindt een dag later in besloten kring plaats.