Veel kinderen probeerden raak te steken in de ring vanuit rijtuigen met pony’s. Foto: PR
Veel kinderen probeerden raak te steken in de ring vanuit rijtuigen met pony’s. Foto: PR

Koningsdag Gorssel: een stralend feest

Cultuur

GORSSEL - Sedert 2022 beginnen de festiviteiten van Koningsdag in Gorssel niet meer met een aubade om 9.30 in de ochtend, maar om 13.00 uur. Op dat tijdstip arriveerde afgelopen donderdag burgemeester van ’t Erve per rijtuig op de Roskamweide, waar het publiek en muziekvereniging de Harmonie hem opwachtten. 

Na het Wilhelmus en de andere liederen die ten gehore werden gebracht, gaf de burgemeester het startsein voor de feest. De kleedjesmarkt was snel gevuld, en de attracties die voor de jeugd neergezet waren werden ijverig beklommen en besprongen. Voor de kleintjes waren er natuurlijk een zweefmolen, een springkussen en het aloude grabbelhuis. En heel veel kinderen probeerden raak te steken in de ring vanuit rijtuigen met pony’s.

Het vogelschieten, met 89 inschrijvers, startte om 15.30 uur met een eerste schot van de Schutterskoningin van 2022, Maria Breunissen. Na 126 schoten viel de rechtervleugel met een schot van Dorien Snel, en na 138 schoten liet Erik van Dijk de linkervleugel vallen. Er kwam daarna weinig beweging in de vogel, totdat Sarioud Aluandi met een welgemikt schot zowel kop, romp als staart eraf schoot! Saroud wist als bezoeker van Gorssel (gevlucht uit Irak en de Oekraïne) niet wat hem overkwam. Schutterskoning van het jaar in Gorssel en dan met een heel vat bier (aangeboden door Eetcafé de Hoek) het hele dorp trakteren.

Onderwijl werd de hele middag gevoetbald om de Pannabeker, die dit jaar gewonnen werd door het duo Otis van Poecke en Gijs Klein Lugtenbelt. Bij het kaartschieten ging de eerste prijs naar Lisa van Dijk en de twee naar Piet Nikkels. En ook bij het gelukschieten overtroefde dezelfde Lisa van Dijk iedereen. De inwendige mens werd, behalve door Eetcafé De Hoek, uitstekend verzorgd door de scouts van de Kompasnaald en de IJsselgroep met broodbakken en pannenkoeken. 

Een prachtige dag, met veel dank aan de vele sponsoren, donateurs, het weer en niet te vergeten de inzet van heel veel vrijwilligers. De foto’s spreken voor zich en zijn te vinden op www.ovgorssel.nl. Wie de activiteiten van de Oranjevereniging Gorssel een warm hart toedraagt, is van harte welkom als donateur: ovgorssel.nl/aanmelding.