Pastorie Hoofdstraat Almen. Foto: PR
Pastorie Hoofdstraat Almen. Foto: PR

Het meinummer van ‘Ons Markenboek’ is uit

Cultuur

GORSSEL - Het meinummer van kwartaaluitgave ‘Ons markenboek’ is uit. Het bevat onder andere een drietal zeer interessante historische verhalen. Het eerste verhaal gaat over een doodzieke dienstbode die ’s avonds laat door de Almense dominee de pastorie wordt uitgezet. Verder heeft Erwin Strookappe zich verdiept in de historie van De Bloemenkamp in Gorssel. Het derde verhaal vertelt hoe de kamerplant in de woonkamer van het gewone volk is terecht gekomen.

De dominee en de dienstbode 
Dit is het verhaal over de dienstbode die in 1864 door de Almense dominee de pastorie werd uitgezet op het moment dat zich met enorme buikpijn een miskraam aankondigde. Een miskraam van een ongehuwde vrouw in de pastorie, dat kon volgens de dominee echt niet! De vrouw werd diezelfde avond nog per ezelkar afgevoerd naar een herberg ergens in de omgeving van Almen. Betty Blikman beschrijft hoe de vrouw uiteindelijk in Amsterdam terechtkomt, waar ze trouwt en onderdak vindt in een hofjeswoning gefinancierd door een weldoener waarvan de naam in Almen zeer bekend is.

De Bloemenkamp en zijn inwoners
Dit verhaal gaat niet over het flatgebouw aan de Beukenlaan waar tijdelijk Oekraïners zijn ondergebracht, maar over het herenhuis aan de Hoofdstraat dat daar twee honderd jaar geleden al stond op de plek waar nu een appartementengebouw staat. Dit eerste deel gaat over de bewoners tot 1896. In de volgende editie komen de bewoners in de 20ste eeuw aan de orde.

Floralia: ‘Een kamerplant voor de arbeidende klasse’
Kamerplanten waren aanvankelijk alleen bestemd voor de welgestelden. Dit verhaal van Caroline Dijkerman gaat over hoe men met behulp van kamerplanten de arbeidersklasse beschaving wilde bijbrengen. Ook in de gemeente Gorssel heeft een floraliacommissie hieraan meegewerkt door aan schoolkinderen een plantje mee naar huis te geven. Wie het beste voor het plantje zorgde kreeg een prijs. De mooiste plantjes werden tentoongesteld. Zo ontstonden later de floraliafeesten. De gemeente Gorssel heeft vanaf 1926 een floraliacommissie gehad die een halve eeuw lang kamerplantjes uitreikte aan kinderen van openbare scholen.

Kortom, weer een interessant ‘Ons Markenboek’. Leden van De Elf Marken hebben het boekje inmiddels thuisbezorgd gekregen. Voor overige belangstellenden is het voor 5 euro verkrijgbaar bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en het Tramstation in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, men krijgt dan het boekje voortaan elk kwartaal automatisch thuisbezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor de vele voordelen van het lidmaatschap.