Vaste Prik vrijwilliger Irma Krommenhoek. Foto: PR
Vaste Prik vrijwilliger Irma Krommenhoek. Foto: PR

Vaste Prik vrijwilliger Irma Krommenhoek

Vaste Prik vrijwilliger Irma Krommenhoek

GORSSEL - Hoe bijzonder, elke vierde zaterdag van de maand zijn in de Gorsselse bermen en op de trottoirs mensen aan het werk om het dorp schoon te houden van zwerfvuil. Het gaat hierbij om vrijwilligers. Onder de naam ‘Vaste Prik’ is er een hechte groep mensen ontstaan. Aansluiten bij de groep kan door een mail te sturen naar vaste-prikgorssel@outlook.nl of kom gewoon een zaterdag meeprikken! Fransje Bongenaar, oud-initiatiefnemer, vroeg Henk Veenendaal om de mensen die aangesloten zijn bij ‘Vaste Prik’ in het zonnetje te zetten en ze stuk voor stuk voor te stellen aan de Gorsselse bevolking. Deze keer: Irma Krommenhoek uit Gorssel.

Door Henk Veenendaal

Voorjaar! Ik ga op bezoek bij Irma, het is heerlijk fris en helder buiten en hoe mooi, Irma woont in de Gorsselse Enk. Ze woont in een prachtig huis, omringd door veel vruchtbomen. “Het is gebouwd door een aannemer uit Gelderland van Veluws hout”, vertelt Irma. Eenmaal aan de keukentafel gezeten praten we verder. “Dit huis is met aandacht voor milieu gebouwd met zonnepanelen, goede isolatie en dubbel glas, we wonen lekker energiezuinig.” Dat is belangrijk voor haar, ze heeft in haar leven altijd een bijzondere link met de natuur gehad.

Geboren is ze in de Zaanstreek, haar jeugd bracht ze door in de prachtige dorpskern van Krommenie. Ze bezocht de Middelbare Tuinbouwschool waar ze veel leerde over aanleg en onderhoud van tuinen, maar het hoveniersschap viel haar te zwaar en ze maakte een overstap naar de lerarenopleiding met als kernvakken Biologie en Gezondheidskunde. Het was een compleet andere tijd, in 1984 studeerde ze af maar Nederland kende toen een groot overschot aan leraren. Ze pakte een unieke kans, ging werken voor Natuurmonumenten en werd aangesteld als beheerder van het nog op te starten bezoekerscentrum in Oisterwijk. Hier bouwde ze tussen de vennen vanaf de grond een prachtig centrum op, ze was gastvrouw voor veel kinderen en volwassenen. Na zes jaren Brabant pakte ze haar koffers en volgde haar partner die werkte bij Kema in Arnhem. Ze vonden een mooie woning in Velp.

Het huis lag tegen de Postbank aan, al gauw begon ze samen met ZZP‘ers voor onder andere 'Het Geldersch Landschap' met het maken van tentoonstellingen over natuur en milieu. En ze bekwaamde zich verder door nascholing te volgen als remedial teacher en orthopedagoog. Na 19 jaar Velp vestigden Irma en haar partner zich in Gorssel, Irma ging werken als sociaal ondernemer in de mondzorg voor kwetsbare senioren. Via gezamenlijk werk kwam ze Fransje Bongenaar tegen. 

Ze probeerden als nieuwe inwoners van Gorssel iets te bedenken wat mensen dichter bij elkaar bracht. Het begon met een eetclubje maar dat gaf niet genoeg voldoening. Irma was al gewend om bij wandelingen door het buitengebied een afvalzak mee te nemen om zwerfafval te verzamelen. En daar ligt nou de oorsprong van het ‘Vaste Prik’ verhaal. Fransje en Irma wisten al snel een mooi aantal mensen te bewegen om mee te prikken. Met dank van de Gorsselse gemeenschap!