Een dierenarts keurt een van de paarden voor de deelname. Foto: Arjen Dieperink

Een dierenarts keurt een van de paarden voor de deelname. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Organisatie kijkt terug op geslaagde eerste editie Paardenmeerdaagse

BARCHEM - Het was afgelopen zondag een drukte van belang bij Recreatiecentrum De Heksenlaak. Zo'n veertig ruiters en zestien menners waren er neergestreken voor de Paardenmeerdaagse, een alternatief van de Barchemse Paarden4daagse dat jarenlang door de Bergmenners werd georganiseerd. De meerdaagse bestond uit twee dagen recreatieve routes en een wedstrijddag voor ruiters en menners in de mooie omgeving rondom Barchem. 

Door Arjen Dieperink

"Drie dagen lang zijn we met zo'n dertig vrijwilligers in de weer om alles soepel te laten verlopen. We doen dit echt met zijn allen, dat mag best benadrukt worden", zo laat Marja Ribbers, vice-voorzitter van de Bergmenners, weten. De routes kennen verschillende oversteekplekken, waar verkeersregelaars klaar staan om alles veilig te laten verlopen. 

Zondag ging de tocht onder andere door Het Grote Veld. De route ging 27 kilometer door het buitengebied en pakte een stukje Lochemse Berg mee. "Wij hebben de afgelopen dagen geluk gehad met het weer, dat heb je niet in de hand." laat Marja weten. Ze heeft nauwelijks tijd voor een praatje, omdat er continu een beroep op haar wordt gedaan. Het is een komen en gaan van ruiters en paarden. Ribbers, zelf een grote paardenliefhebber, die sinds haar jeugd al rijdt: "Ik kan nu zelf niet meedoen, maar juist omdat ik zelf ook graag meedoe aan een Paardenmeerdaagse, vind ik het belangrijk om dit te organiseren". 

Controle
De paarden worden voor vertrek en bij terugkomst van het parcours gecontroleerd door twee niet meer praktiserende dierenartsen. "Wij hebben twee gepensioneerde dierenartsen gevraagd om de medische controles te doen. Dat ze gepensioneerd zijn en affiniteit met de paardensport hebben is erg fijn, want praktiserende dierenartsen hebben hier normaliter geen tijd voor. Wel hebben wij contact met een paardenkliniek in het geval van een medische noodgeval", laat Marja Ribbers weten.  

Tijdens de keuring controleren de dierenartsen diverse zaken, waaronder de hartslag. Wanneer deze na het afleggen van het parcours te hoog is, dan krijgt het paard eerst vijftien minuten rust voor de tweede keuring. Is de hartslag nog te hoog dan is het, volgens het reglement van de sport, gediskwalificeerd. "Het paard moet het parcours vlot afleggen maar wel fit terug komen", zo legt Marja uit. 

Terwijl de dag bijna voorbij is en de ruiters met hun paarden huiswaarts keren, zijn de vrijwilligers nog niet klaar. Alles dient nog opgeruimd te worden. Tevreden kan men terugkijken op een geslaagde eerste editie van de Paardenmeerdaagse.


www.debergmenners.nl