Tentoonstelling over 20e eeuwse reclame-uitgaven voor kinderen

LOCHEM - Op 1 juni opent de Lochemse wethouder voor cultuur Wendy Goodin de tentoonstelling Plaatjes sparen en boekjes vergaren van de Stichting 't Oude Kinderboek (StOK) bij de SNS Bank in Lochem (Molenstraat 46). Deze nostalgische tentoonstelling biedt van 1 juni tot en met 29 juni een overzicht van op kinderen gerichte reclame-uitgaven en fabrieksprentenboeken uit de 20ste eeuw. Blikvangers zijn de Gelderse iconen van het genre: Piet Pelle en Flipje van Tiel. Behalve prachtige plakplaatjesalbums, prentenboeken, vouwboekjes en stripjes kan men een heus Piet Pelle fietsje en een echte Flipposcoop bewonderen en andere objecten en merchandise tot en met potjes Betuwejam. 

De tentoonstelling krijgt op een loopafstandje van 200 meter een vervolg op de StOK-locatie in het Stadshuus aan de Markt. Daar is een kopje koffie verkrijgbaar en wordt er een overzicht in vogelvlucht geboden van overige reclame-uitgaven vanaf 1900 - 2000. Voor de senioren is het een en al herinneringen ophalen aan ooit dierbare boeken die nu verzamelaarsobjecten zijn geworden. Of zeg maar cultureel erfgoed, dat in zijn kwetsbaarheid bescherming behoeft. Dat gaat van Verkadealbums, Piggelmee en Arretje Nof tot Bulletje Bonestaak, Benito de Zwerver en Joe de gauwdief. Allemaal uit een tijd dat lezen het fijnste tijdverdrijf was. Slimme ondernemers speelden in op de populariteit van het sparen van plaatjes. Ze hielpen met hun spotgoedkope boeken ook kinderen uit de minder kansrijke milieus aan het lezen te krijgen. Hun reclameuitgaven bereikten miljoenenoplagen en gaven een boost aan de economie. 

Maar weet ook dat in de loop van de tijd een deel van de boekjes van toen haar onschuld heeft verloren en nu als fout, kwetsend of discriminerend wordt gezien. Dat is inherent aan het toenemend maatschappelijk bewustzijn, dat ons met andere ogen naar de geschiedenis en de waarden en normen van vroeger leert kijken. Ook als het gaat om kinderboeken. 


06 - 124 949 38

info@stichtingt
oudekinderboek.nl 

www.stichtingt
oudekinderboek.nl