Premi Piquard uit Lochem werkt sinds een half jaar als zelfstandig mediator. Foto: Eigen foto

Premi Piquard uit Lochem werkt sinds een half jaar als zelfstandig mediator. Foto: Eigen foto

Premi Piquard klom uit diep dal en gebruikt deze en andere
levenslessen in zijn werk als mediator

LOCHEM – Onder de naam Piek Mediation werkt Premi Piquard (57) uit Lochem sinds een half jaar als professioneel mediator. ”Ik ben de enige MfN-register mediator in Lochem”, zegt de geboren Amsterdammer niet zonder trots. MfN staat voor de koepelorganisatie Mediators federatie Nederland.

Door Rudi Hofman

De MfN-kwalificatie waaraan Premi Piquard voldoet, is volgens hem vergelijkbaar met het Bovag-keurmerk voor de mobiliteitsbranche. Iemand die een conflict heeft en een bemiddelaar wil inschakelen, weet dat-ie met een MfN-mediator een vakkundige professional in huis haalt. 

Piquard: “Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn. Ik ben authentiek, breng mensen met elkaar in contact en kan goed luisteren, ik durf dingen te benoemen en weet wat ervoor nodig is om tot een vergelijk te komen. Het is de bedoeling partijen een draai te laten maken van vaak rigide patronen en standpunten naar het inzien van wederzijdse belangen; het is fantastisch als dit lukt. Uiteindelijk komt de oplossing altijd van de partijen zelf. Ik reik alleen de ingrediënten aan.”

Scheidsrechter
Een flinke dosis levenservaring (‘je moet voldoende kilometers op de teller hebben’) is volgens de Lochemer een belangrijke voorwaarde om als mediator goed je werk te kunnen doen. Piquard werkte ruim 25 jaar in de financieel economische dienstverlening, leefde en werkte van 2008 tot 2014 in Maleisië waar hij en zijn toenmalige vrouw een grand café en B&B runden. In Nederland was hij op amateurniveau jarenlang actief als voetbalscheidsrechter voor de KNVB – in zekere zin ben je dan ook een soort mediator.

Vechtscheiding
Het idee om mediator te worden, kreeg Piquard ruim twee jaar geleden. “Ten tijde van mijn eigen scheiding heb ik enkele zware jaren beleefd. Een periode waarin ik depressief raakte en het hele spectrum van maatschappelijk veld, jeugdzorg, coaches én mediation voor m’n kiezen kreeg. Achteraf kan ik zeggen dat het heel leerzaam was. Op het gebied van vechtscheidingen ben ik nu een ervaringsdeskundige”, zegt de Lochemer lachend.

Piquard volgde zijn hbo-opleiding tot gecertificeerd mediator bij de Merlijn Groep in Den Bosch en vestigde zich in zijn woonplaats Lochem onder de naam Piek Mediaton als zelfstandig werkend MfN-registermediator. Inmiddels heeft hij de eerste geslaagde bemiddelingstrajecten achter de rug. Die hadden allemaal betrekking op conflicten in de privésfeer. 

Piquard benadrukt dat hij ook graag bemiddelt in bijvoorbeeld conflicten in arbeidsrelaties of wanneer een overheidsinstantie met een burger, bedrijf of organisatie overhoop ligt.

Commitment
Partijen doen op vrijwillige basis mee aan een mediationtraject, dus zonder dwang van derden. Vertrouwelijkheid en geheimhouding (totdat de mediation is beëindigd) zijn andere belangrijke regels waaraan deelnemers zich moeten houden. “Je hebt ook commitment nodig, de wil om met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren. Het liefst ga ik fysiek met elkaar in gesprek. Hiervoor maak ik onder meer gebruik van een ruimte in het Stadshuus in Lochem.”

Buurtbemiddelaar
Naast betaald werk als mediator, zet Premi Piquard zich vrijwillig ook in als buurtbemiddelaar voor Stichting Welzijn Lochem. “Niet alleen in Lochem, maar ook in Brummen, Voorst en Twello. Hierbij krijg ik te maken met conflicten die je ook bij De Rijdende Rechter voorbij ziet komen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei vormen van hinder, lawaai en rookoverlast. Het is boeiend en leerzaam om ook hierin te kunnen bemiddelen.”

Kijk voor meer informatie op de website. Of bel Premi Piquard op: 06-81573241. Een mail sturen naar info@piekmediation.nl kan ook.


www.piekmediation.nl