Deel van de cover van het boek ‘Vrouwen van het land’. Foto: PR

Deel van de cover van het boek ‘Vrouwen van het land’. Foto: PR

Lezing De Elf Marken in Almen: ‘Vrouwen van het Land’

Algemeen Almen

ALMEN - Op dinsdagavond 19 maart houden Leo en Theo Salemink in Almen voor de Historische Vereniging De Elf Marken een lezing over het boek ‘Vrouwen van het land’. De vrouwen zijn de voormoeders van Leo en Theo Salemink. Het zijn vrouwen die leefden aan het einde van de 18e eeuw. Het waren geen pachtboerinnen, maar dagloonsters. Arm en vaak analfabeet. 

Er wordt ingezoomd op drie dagloonsters, voormoeders van de schrijver: Elisabeth Beugel, Catharina Ilting en Johanna Scholten. Zij leefden in Gendringen, Megchelen en Varsselder-Veldhunten, tegen de Oude IJssel aan, op de grens met wat toen nog Pruisen heette. Ze trouwden met mannen uit Anholt en werkten op de grote pachtboerderijen van Huis Bergh, met name De Schriek in Megchelen. Ze waren vroom katholiek. Hard werken en een sterke Mariadevotie kenmerkten hun levensritme. Veel van hun kinderen stierven jong.

Een dagloonster is een vrouw die werkt voor grote boeren. Ze heeft geen vaste betrekking en wordt per dag betaald. Haar werk bestaat uit allerlei agrarische werkzaamheden, die in die tijd met de hand worden verricht. Als haar arbeid bij de grote boeren is gedaan wacht haar taken zoals werk in de eigen moestuin, het huishouden, eten koken, vlas spinnen, naaien en natuurlijk de zorg voor een gezin met kinderen en inwonende ouders die ze ‘aan het end moet brengen’, zoals dat in die tijd op het platteland heet.

Genoemde vrouwen woonden toevallig in de omgeving van Gendringen, maar de situatie in Almen en omgeving was in die tijd niet anders. Het enige verschil was waarschijnlijk dat ze daar niet katholiek, maar protestants waren. Het leven was in Almen voor de armere bevolking zeker even zwaar.

Schrijver van het boek ‘Vrouwen van het land’ is Theo Salemink (1946), tot voor enige jaren universitair docent Tilburg University voor het vak ‘Geschiedenis van maatschappij en kerk’ gedurende 19e en 20e eeuw. Hij publiceerde over christendom en sociale bewegingen, katholieken en antisemitisme, beeldvorming over islam en boeddhisme. Samen met Leo Salemink schreef hij in 2014: Ondankbare grond, een boerenepos over de geschiedenis van pachtboeren in de Achterhoek en Liemers aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis. In 2021 verscheen het boek ‘Vrouwen van het Land’.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 19 maart in Ons Huis, Dorpstraat 37 in Almen. Zaal open 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur. Leden van ‘De Elf Marken’ en ‘HG Lochem’ hebben gratis toegang. Niet-leden betalen bij binnenkomst 5 euro entreegeld.