Esther Wissink, met de lichtblauwe jas in het midden, nodigt iedereen uit voor de voorlichtingsavond op 8 april. Foto: Arjen Dieperink

Esther Wissink, met de lichtblauwe jas in het midden, nodigt iedereen uit voor de voorlichtingsavond op 8 april. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Wandelen goede remedie bij veel aandoeningen

Maatschappij Lochem

LOCHEM - Een paar jaar geleden ontstond het plan voor de National Diabetes Challenge. Wandelen voor je gezondheid. In Lochem is het idee later omgevormd naar de Lochemse Wandel Challenge, want het heeft een positieve uitwerking op meer aandoeningen dan alleen diabetes. “Met wandelen je conditie verbeteren of onderhouden, wie wil dat niet”, zegt Esther Wissink, een van de initiatiefnemers. Het wandelevenement gaat vanaf 25 april van start voor de duur van 20 weken.  

Door Arjen Dieperink

Iedereen mag aansluiten, en omdat niet iedereen hetzelfde aankan zijn er drie groepen voor bedacht met elk verschillende afstanden. Aan de 2,5 kilometer kunnen ook mensen met een rollator meedoen. Verder zijn er wandelingen van 3 en 5 kilometer. Voor iedere afstand zijn er twintig routes uitgewerkt. Dat zijn er dus in totaal meer dan zestig, iedere keer met een ander startpunt. De minimale eis voor deelname is dat men 2,5 kilometer binnen een uur kan lopen’.
De Lochemse Wandel Challenge telt vijf wandeltrainers, onder wie Esther. Zij hebben alle routes uitgewerkt. “Al onze wandeltrainers hebben hun opleiding gevolgd bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland”, laat Esther Wissink weten. Tijdens die opleiding krijgen ze te maken met onder meer methodiek, fysiologie, observatie en analyse van het wandelen, oefeningen, zelfreflectie en vooral het plezier om te wandelen.

Zorgverleners
Bij de Lochemse Wandel Challenge zijn ook zorgverleners aangesloten. “Het is niet zo dat wij één op één begeleiding geven. Wel zullen bij de 2,5 kilometer meer begeleiders meelopen en gaan deze routes over verhard terrein”, benadrukt Esther. “Wij willen graag mensen uitnodigen die bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatzieken, COPD of artrose hebben. Wandelen is een uitstekend medicijn.”

Avond
Op 8 april is er in het BIC-gebouw aan de Noorderwal 17 in Lochem een voorlichtingsavond over de Lochemse Wandel Challenge. De avond begint om 19.30 uur en is gratis te bezoeken. Hierbij zal nadere informatie worden verstrekt en kan men terecht met vragen. Aanmelden kan telefonisch op 06-4257 6367 of via de website.


www.leefstijlcoachlochem.nl