Albert Wichers (r) en Rick Bruggeman (tweede van rechts) ontvingen met hun collega's uit Borne en Enschede in Oekraïne een certificaat voor hun hulp. Foto: PR

Albert Wichers (r) en Rick Bruggeman (tweede van rechts) ontvingen met hun collega's uit Borne en Enschede in Oekraïne een certificaat voor hun hulp. Foto: PR

Rick en Albert terug uit Oekraïne na geslaagde brandweerhulp

Maatschappij Gorssel

GORSSEL - Ze zijn inmiddels weer veilig thuis in Gorssel: de twee brandweermannen Albert Wichers (52) en Rick Bruggeman (36). Ze waren naar Oekraïne geweest om brandweermaterieel weg te brengen. Een paar weken geleden berichtte de Berkelbode er over hun toen aanstaande vertrek.

Door Arjen Dieperink

Albert en Rick zijn er nog steeds enthousiast over hun reis naar Oekraïne. Die begon voor hen in Gorssel, en in Enschede kwamen er twee brandweerlieden uit Enschede en één uit Borne er bij. Gezamenlijk vertrokken ze uit Enschede. Na een reis van zo’n zeshonderd kilometer streek het gezelschap vijftien kilometer voor de grens neer in een hotel. De volgende ochtend om negen uur was het tijd voor het tweede deel van hun reis door Polen naar hun eindbestemming.
“Er waren boerenprotesten bij de grens. Maar als brandweer mochten wij langs hun barricades. Toen wij bij de grens aankwamen bleek dat deze uitsluitend open was voor vrachtwagens. De tankautospuit mocht de grens passeren, maar wij moesten met onze voertuigen vijftig kilometer verder de grens over. Bij de grensovergang van Oekraïne begon de taalbarrière op te spelen. Zij begrepen ons niet of wilden niet begrepen worden. Een papier dat we bij ons hadden om de grens met de auto te passeren zou niet in orde zijn. Gelukkig kregen wij hulp van onze tolk. Nadat zij enkele telefoontjes had gepleegd mochten wij verder”, vertelt Albert.
Toen het gezelschap bij het hotel in Oekraïne aankwam bleek de tankautospuit er al te staan. Een dag later werd de overdracht gedaan van het materieel. “De Oekraïense collega’s kwamen dinsdagmiddag aan. Op die dag werd ook uitleg gegeven over de werking van de apparatuur, helmen en pakken die wij overdroegen. Maar de Oekraïense brandweermannen hadden 1000 kilometer gereden om bij ons te komen. Het was te laat en ze waren te moe om naar de voertuigen te kijken. Dat is pas een dag later gebeurd”, aldus Rick Bruggeman. De sfeer beschreven de Rick en Albert als goed, al was het moeilijk om in het Engels te communiceren. De tolk bracht vaak uitkomst.

Indrukwekkend
De indrukken en verhalen die de Nederlandse brandweerlieden te horen kregen beschrijven de twee als indrukwekkend en ook heel mooi. Wel zijn ze erg blij dat er tijdens hun reis en verblijf geen enge dingen zijn gebeurd. “De brandweerlieden die 1000 kilometer hadden gereden om bij ons te komen zitten dicht bij het front. Wij kregen filmpjes te zien van wat ze als brandweer meemaken, en dat was zeer indrukwekkend. Zij moesten daarna weer terugrijden en wij gingen gelukkig 1000 kilometer de andere kant op naar huis”, aldus Albert

Volgende keer
Over de vraag of ze een volgende keer weer naar Oekraïne zouden gaan om hun brandweercollega’s aldaar met materiaal te helpen, hoeven ze niet na te denken. “Honderd procent zeker. Als ze mij vragen zeg ik weer ja”, reageert Rick. Daar stemt Albert volmondig mee in.