De Borchländer Musikanten uit Borculo organiseren het landelijke blaaskapellenfestival. Foto: Henk Oltvoort

De Borchländer Musikanten uit Borculo organiseren het landelijke blaaskapellenfestival. Foto: Henk Oltvoort

Borculotoneel van landelijke blaaskapellen-festival

Muziek

BORCULO - Een landelijk festival met optredens én een deskundige jury. Op zaterdag 6 april is Borculo het middelpunt van de landelijke blaaskapellen. Maar liefst acht kapellen geven acte de présence en worden door een deskundige jury beoordeeld.

Door Kyra Broshuis

“We zijn door de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) gevraagd om dit festival te organiseren. We hebben in het verleden het Pinksterblaos Festival georganiseerd en verschillende concoursen. We vielen op, in positieve zin. Ook dankzij social media waar we heel actief mee zijn. Een half jaar geleden zijn we benaderd en het is mooi dat we onszelf nu op de kaart kunnen zetten” vertelt Eustache Sollman van de organiserende Borchländer Musikanten. Deze kapel werd in 1948 opgericht in Borculo als boerenkapel De Knollentrekkers. In 2008 kreeg de kapel, die de bekende Egerländermuziek speelt, de huidige naam Borchländer Musikanten.

Jongeren
Sinds maart 2022 hebben de Borchländer Musikanten een nieuwe dirigent, Jan Kreunen. “Hij wil graag weten hoe we er voor staan, ook daarom is onze deelname aan het Musikantenfest belangrijk. Elke kapel krijgt dertig minuten podiumtijd en kan dan laten horen en zien wat ze kunnen. De bezetting van onze kapel is goed, mijn zusje is 16 en zij is het jongste lid. Er zijn helaas niet zoveel jongeren die voor muziek kiezen, maar daar lijkt verandering in te komen”, vertelt de 18-jarige Stijn Loff van het organisatieteam. “Natuurlijk zijn we serieus bezig met muziek maken, maar het is ook altijd gezellig met de kapel, tijdens en na de repetitie.”

Jury
De kapellen komen niet alleen uit de Achterhoek en Twente maar ook uit onder andere de Liemers, Friesland en Groningen. Voor het kapellenfestival, dat de naam Musikantenfest heeft gekregen, werken de Borchländer Musikanten samen met de commissie Blaaskapellen van de KNMO. Deze commissie heeft een deskundige jury samengesteld die de optredens zal beoordelen”, leggen Sollman en Loff uit. “Er wordt daarbij open mondelinge opbouwende feedback gegeven. De jury kijkt naar de totaalpresentatie van de kapellen. Na afloop van het festival ontvangen de deelnemers schriftelijk de uitgebreide bevindingen van de jury.” Het tweetal benadrukt dat het Musikantenfest geen wedstrijd is. “Het is een gezellig festival waarbij elke kapel zijn eigen repertoire kan laten horen. De publieksjury bepaalt uiteindelijk welke kapel er met de publieksprijs naar huis gaat. De KNMO is gelukkig heel tevreden over de organisatie, zo tevreden dat we ook in 2025 het Musikantenfest mogen organiseren. Dat is dan op 5 april 2025. We hebben nu kapellen teleur moeten stellen, die staan in elk geval al voor volgend jaar genoteerd.”

Praktische informatie
Het Musikantenfest wordt gehouden op zaterdag 6 april in het Muziekcentrum Borculo, Haarloseweg 7 in Borculo. De eerste kapel start om 11.00 uur en de zaal is vanaf 10.15 uur geopend. Tussen de optredens door is de bar natuurlijk geopend en in de foyer ook tijdens de optredens. Hier is tevens de mogelijkheid om een warme snack of heerlijk broodje te bestellen. De zaal krijgt een theateropstelling en er is ruimte voor 400 bezoekers. Toegangskaarten kosten 10 euro. Hiervoor kan de men de optredens van alle deelnemende kapellen bijwonen. Kaarten zijn op de dag zelf aan de kassa te koop (pin of contant), maar ook vooraf al te bestellen via onderstaande link. En contant bij de Blokker in Borculo.


www.musikantenfest.nl

De Borchländer Musikanten uit Borculo organiseren het landelijke blaaskapellenfestival. Foto: Henk Oltvoort