Bekenschot: Willens en wetens op weg naar vette schadeclaim?

BARCHEM/LOCHEM - Gaat een meerderheid van de Lochemse gemeenteraad willens en wetens een miljoenenstrop tegemoet door een stokje te steken voor zonnepark Bekenschot bij Barchem? En gaat het wel over miljoenen of eerder over tonnen? Deze en andere vragen over de kwestie worden van wisselende antwoorden voorzien. Het is maar wie je het vraagt. Uit een reactie blijkt dat het college van B&W met de kwestie in de maag zit.

Door Henri Bruntink

De oppositie, minus het CDA, vindt dat het risico van een schadeclaim levensgroot is. De coalitie van GB, VVD en MmL, plus het CDA, vinden dat het tegengeluid vanuit de Barchemse bevolking serieus moet worden genomen. Als argument om tegemoet te komen aan het verzet wordt aangevoerd dat het om een nieuw plan zou gaan dat niet onder oud beleid valt. Op  grond van dat oude beleid wil het Lochemse college van B&W juist wél goedkeuring hechten aan het plan van de grondeigenaar en TPSolar. De term 'betrouwbaar bestuur' valt daarbij regelmatig.

Wankel argument
Dat het zou gaan om een nieuw plan lijkt juridisch een wankel argument. Zowel de jurist van de gemeente als de juridisch adviseur van de gemeenteraad vinden dat het wel degelijk gaat om het oorspronkelijke plan en er geen ruimtelijke gronden zijn om het af te wijzen. Veel wijzigingen zijn opgelegd door provincie en gemeente zelf en kunnen de initiatiefnemers dus lastig worden aangewreven, zo is de opvatting van de juristen. Populair gesteld is de vraag of de meerderheid van de raad, om een relatief klein deel van de inwoners te vriend te houden, een financieel risico neemt die alle inwoners raakt.

LochemGroen! schrijft in een maandag verspreid persbericht (zie letterlijke tekst onder dit artikel) dat een flater dreigt en een schadeclaim die kan oplopen tot tientallen miljoenen. De woordvoerder van TPSolar liet na het debat in de gemeenteraad als weten dat zo'n claim er zeker gaat komen als de raad volhardt in de afwijzing van Bekenschot. Hij bevestigde dat al enkele tonnen zijn gestoken in de planontwikkeling.

Miljoenen
De (tientallen) miljoenen waar LochemGroen! mee schermt, kunnen in beeld komen als de ontwikkelaar in het gelijk wordt gesteld en ook gederfde inkomsten gaat claimen. Of zo'n claim in een civiele procedure zal worden toegewezen is overigens een ander verhaal. LochemGroen! waarschuwt voor noodzakelijke bezuinigingen als het wel zo ver komt. Bezuinigingen raken dan alle inwoners van de gemeente.

LochemGroen! meldt dat het college in het najaar met een voorstel aan de raad komt om geen vergunning te verlenen voor het zonnepark Bekenschot, daartoe gedwongen door de raadsmeerderheid. Hierop kan dan worden gereageerd. De verwachting is dat de initiatiefnemers van Bekenschot dit niet zullen nalaten. Blijft de raad dan bij de afwijzing, dan ontbrandt vrijwel zeker een juridische strijd. Het college krijgt het verwijt niet helder te hebben gecommuniceerd over de mogelijke juridische en financiële gevolgen.

Risico's
“De wethouder had op zijn minst moeten zeggen dat het niet zomaar van tafel kan worden geveegd, dat daar grote financiële risico’s aan kleven. Nu gaf ze alle ruimte aan populistische besluiten die niet van realisme getuigen. Dit is onbehoorlijk van zowel raad als college”, aldus Calle Janssen van LochemGroen! Hij herhaalt nog eens een zonnepark op landbouwgrond ook liever niet had gezien, maar dat betrouwbaar bestuur belangrijk is. "Er zijn nu verwachtingen gewekt naar de inwoners van Barchem, die niet waar gemaakt kunnen worden zonder grote financiële gevolgen", zo vindt Janssen.

'De wethouder
had op zijn
minst moeten
zeggen dat het
niet zomaar
van tafel
kan worden
geveegd,
dat daar grote
financiële
risico’s aan
kleven'

Het college van B&W reageert door te zeggen dat betrouwbaar bestuur het uitgangspunt moet zijn. Letterlijk stellen B&W: 'Vooraf is juridisch advies ingewonnen. De jurist van het college zegt hetzelfde als de jurist die de raad zelf om advies heeft gevraagd: er zijn geen ruimtelijke gronden om niet in te stemmen met de Ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Een raadsmeerderheid stemde er desondanks niet mee in.

De Ontwerpverklaring van geen bedenkingen heeft de raad verworpen. We treffen nu voorbereidingen om de ontwerpbesluiten van het college en de gemeenteraad ter inzage te leggen. Hierop kunnen gedurende 6 weken zienswijzen worden ingediend. Het college bereidt vervolgens een definitief besluit voor de Omgevingsvergunning voor en legt dit voor aan de gemeenteraad.'