Cindy Hoetmer (l) en Winny van Buuren van De Velhorst bij de Robot One. Foto: Henri Bruntink
Cindy Hoetmer (l) en Winny van Buuren van De Velhorst bij de Robot One. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Pixelfarming: je eigen stukje moestuin op de Velhorst

Algemeen

LOCHEM /ALMEN – Het is een trend. Weten waar je voedsel vandaan komt en je haalt het bij voorkeur van dichtbij. Op landgoed De Velhorst tussen Almen en Lochem kan dat tot op de pixel nauwkeurig. Niet zo klein als de pixels van je tv-scherm natuurlijk maar lapjes grond van anderhalve vierkante meter. En, je kunt je eigen pixel pachten.

Door Henri Bruntink

De Velhorst kwam donderdag even landelijk in het nieuws. Dat kwam niet zozeer door de pixels met groente en bloemen, maar door een proef met een robot die het onkruid tussen de gewassen weg schoffelt. Want als pixelfarming een blijvertje blijkt te zijn, dan zijn de ‘Robot One’ en zijn opvolgers onontbeerlijk.

Arbeidsintensief
Winny en Arjen van Buuren, die de landbouwgrond van de Velhorst sinds ruim een jaar duurzaam beheren, kunnen erover meepraten. Al die lapjes grond met in totaal 28 gewassen (zie lijst onder dit bericht) is enorm arbeidsintensief. Dat geldt voor het aanplanten of zaaien en het oogsten, maar vooral ook voor het wieden van onkruid.

Deze speciale manier van werken is overigens niet alleen bedoeld voor de ‘fun’ of ter meerdere glorie van de pachters. Het dient ook een wetenschappelijk doel. Onderzoekers van de Wageningen University houden nauwgezet in de gaten welke gewassen het goed naast elkaar doen en welke juist niet. Door de omvang – een flink voetbalveld – zijn er bijna eindeloos veel varianten mogelijk.

Goed voor elkaar
Gewassen die ‘goed zijn voor elkaar’ komen als volkswijsheid veelvuldig voor, maar mogelijk worden ze op de Velhorst bevestigd dan wel naar het rijk der fabelen verwezen. Winny van Buren geeft een voorbeeld: “Als je munt naast tuinbonen zet, worden de bonnen ontzien door luizen.”

Pixelfarming is begonnen in het Brabantse Almkerk. Daar is het bedrijf met die naam ontstaan en is de Robot One ontwikkeld. Het gebeurt allemaal op het innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid De Campus. Het doel is duurzame landbouw waarvan de producten via een zo kort mogelijke lijn van de volle grond in de particuliere en professionele keukens terecht komen.

Robot
Tijdens de test op de Velhorst is de robot voorzien van vijf armen met schoffels. Dat kunnen er maximaal tien worden. De armen kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen, waardoor heel nauwkeurig kan worden geschoffeld. In fase 1 van het project moet de robot leren onkruid van het gewas te onderscheiden.

Cindy Hoetmer is van IdeaX, dat de software voor de robot ontwikkelde. Ze legt uit: “De software moet worden gevoed met wel 50.000 beelden voor een goede erkenning. Als dat eenmaal is gelukt kan het in principe geheel zelfstandig werken. In fase 2 moet dit verder worden verfijnd. En uiteindelijk moet de machine worden voorzien van protocollen zodat het per gewas weet wat ermee moet gebeuren. Dat is fase 3.”

Automatische akker
Het ultieme doel is heel ambitieus. “We streven uiteindelijk naar de automatische akker. Dan moet de robot naast schoffelen ook kunnen planten en zaaien en oogsten. Daarbij kunnen eventueel kleinere robots worden ingezet die het pootgoed aanvoeren of de oogst afvoeren”, zo schetst ze een toekomstbeeld.

Als het uiteindelijk lukt om de robot ook onder de grond te laten ‘kijken’ kan het oogstmoment van bijvoorbeeld aardappelen perfect worden getimed. En door het concept van ‘Pacht een Pixel’ kan er vraaggestuurd worden geteeld.

Verkoop gaat voorspoedig
Op de Velhorst loopt het verpachten van de pixels al voorspoedig. Veel gangbare groenten zijn al ‘uitverkocht’, maar er zijn nog voldoende lapjes eigen moes- of bloementuin beschikbaar. Van de bloemen kan thee worden gemaakt maar de bloemenpixels zijn ook geschikt voor mensen die het project willen steunen maar niet op een eigen oogst zitten te wachten. Winny van Buuren: “We hebben al ruim 100 pixels verpacht. En bovendien 120 cadeaubonnen waarvan de ontvangers dus ook ‘eigenaar’ zijn van een pixel.” In totaal zijn er zo’n 4000 pixels beschikbaar.

Goede reacties
De reacties zijn goed. “Er wandelen hier veel mensen en dat leidt tot veel vragen. Op die manier verkopen we veel pixels. Sommige mensen pachten er meteen twee of drie voor eenmalig 10 euro per stuk. Garantie over de oogst kunnen we ze uiteraard niet geven. Dat is mede afhankelijk van het weer. En het blijft natuur”, voegt ze eraan toe. Er komen ook regelmatig pachters even kijken hoe het met hun eigen stukje ‘landgoed’ gaat, waaronder grootouders die het cadeau gaven aan de kleinkinderen. “Het is ook een stukje bewustwording.”

Alle informatie over het fenomeen pixelfarming staat op de website van De Velhorst. Daar is ook een aanmeldformulier voor een eigen pixel te vinden.


www.landgoedvelhorst.nl/pixelfarming


Een overzicht van de pixels op landgoed De Velhorst. De gewasnamen zijn hier in het Engels weergegeven. Foto: Henri Bruntink 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant