Gerrie en Dick Kok bij een van hun vele verzamelingen. Foto: Arjen Dieperink
Gerrie en Dick Kok bij een van hun vele verzamelingen. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Dick en Gerrie Kok sturen bezoeker terug in de tijd

Algemeen

LAREN - Het valt nauwelijks op, slechts een bordje vooraan de haag geeft aan dat er een 'verzamelhuuske' zit. Een groep wandelaars op het Pieterpad, dat langs de haag loopt, blijft onwetend van de collectie verzamelspullen, die Dick en Gerrie Kok daarachter hebben staan.

"Kom erin", zegt Dick Kok die in klederdracht bij de poort wacht. Even later komt ook zijn vrouw Gerrie, eveneens in klederdracht. "Dat trekken wij normaal alleen aan als wij een groep ontvangen", zegt Dick. In de tuin staan enkele optrekjes, het één nog meer gevuld door de verzamelwoede van de Koks dan het ander.
"Heb je even tijd, dan dan zal ik je vertellen hoe alles begon. Toen wij ons eerste huis gingen inrichten liet 'opoe' weten dat wij op haar zolder mochten kijken, daar kon nog wel het een en ander staan dat wij als jong gezin konden gebruiken." Dick kijkt zijn Gerrie aan en vervolgt: "Het werd een spinnewiel. Opoe reageerde in de trant van 'wat moet je ermee'. Nou, wij vonden het wel heel mooi."
Het spinnewiel werd het begin van een heel grote verzameling. Tijdens de rondleiding wijst Dick Kok naar boven, waar zo'n twintig verschillende kleerhangers prijken, met bedrijfsnamen erop. Van onder meer Manufacturen - E. Leverpoll Lochem, Rouwendal's kleedingmagazijn, F.L. Beumer Kleermakerij . Allemaal namen uit het verleden, de bedrijven bestaan allang niet meer. In een andere ruimte hangt een tiental verschillende oude handmatige snijbonensnijders .

Iets leuks
Het echtpaar Kok krijgt veel spullen aangeleverd, maar bezoekt ook met regelmaat de rommelmarkten en de kringloopwinkels . "Op de weggeefhoek van Laren en Lochem kijken wij ook en als we iets leuks zien voor onze verzameling reageren we", zegt Dick terwijl hij verder loopt. In een vitrine staan diverse schoolspullen uit de tijd van Ot en Sien. Ook Hindelooper schilderwerk is er te bewonderen. Het geheel oogt als een museum. Aan de wand hangen letterdoeken waarvan sommigen wel bijna anderhalve eeuw oud zijn. Opvallen zijn de miniatuur karren en melkbussen, poppen aangekleed in verschillende klederdrachten, allemaal op schaal gemaakt. "Eens per jaar ga ik alles schoonmaken en eventueel tussendoor als het nodig is", zegt Gerrie Kok.
Buiten staat een grote steen met de tekst 'De eerste steen gelegd door den burgemeester Mr I.E.H. baron van Nagel op den 17 junij 1856'. "Tja", zegt Dick,"deze heb ik van iemand gekregen die Laren uitging en vond dat de steen in Laren moest blijven. Waar hij vandaan komt wist hij niet, dat is het raadsel. Misschien kan iemand mij de geschiedenis van die eerste steen vertellen."
Op de vraag of de verzameling compleet is, kijken Dick en Gerrie elkaar aan en schudden hun hoofden. "Nee, indien wij weer iets leuks zien dat er bij hoort, dan wordt de verzameling weer iets groter."
Verzamelhuisje 'Achter de heg' is gevestigd aan de Brenschutte 4 en is op telefonische afspraak te bezichtigen: tel. 0573-402090 of 06-22091281. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode