Joost Carlier krijgt de versierselen opgespeld door zijn vrouw. Foto: Arjen Dieperink
Joost Carlier krijgt de versierselen opgespeld door zijn vrouw. Foto: Arjen Dieperink
VIDEO

Festivalpionier Joost Carlier Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Algemeen

LOCHEM - “Het lijkt wel of ik droom”, reageert een totaal verraste Joost Carlier als hij vrijdag 11 december aan het eind van de middag het woord neemt in de Lochemse schouwburg. De bescheiden Lochemer had in de toespraken van onder meer de burgemeester, zijn zoons Taco en Ties, popjournalist Tom Steenbergen en compagnon Ronny Hooch Antink zijn imposante loopbaan voorbij horen komen. Zichtbaar geëmotioneerd kon de festivalpionier niet anders dan bekennen dat hij - samen met anderen - in de afgelopen vijftig jaar inderdaad wel veel teweeg heeft gebracht in evenementenwereld. Zowel op Lochems, Achterhoeks, nationaal als internationaal niveau. Zoals een van zijn zoons het treffend zei: “Ik denk dat ik jou wel namens miljoenen mensen mag bedanken voor alles wat je hebt betekend.”


Bij zo’n betekenisvolle staat van dienst hoort ook een betekenisvolle onderscheiding. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve benoemde Joost Carlier tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij treedt daarmee tot een van de hoogste civiele orden in ons land en schaart zich een rijtje met bijvoorbeeld hoogleraar Robbert Dijkgraaf, cabaretier Herman Finkers en olympisch sporter Anky van Grunsven.

Aan de keukentafel van huize Carlier bedacht Joost Carlier in 1967 op achttienjarige leeftijd het eerste Lochem Festival. Dat deed hij onder andere samen met zijn broers. Daarmee zette Joost zijn eerste passen in de evenementenwereld. Het festival in 1968 trok ongeveer 5000 bezoekers. Het had aantrekkingskracht op lokaal publiek maar ook op muziekliefhebbers uit het hele land.

LOC7000
In 1978 startte Joost Carlier het bedrijf LOC7000. Dit richt zich op de organisatie van grootschalige evenementen, festivals en openluchtconcerten. In 1992 vond hij in evenemententerrein Walibi een geschikt terrein voor het grotere publiek. LOC7000 ontwikkelde samen met Mojo Concerts het concept voor een driedaags festival. In 1993 vond het eerste Lowlands-festival plaats. Ook zorgde hij samen met Mojo Concerts dat grote namen, zoals Pink Floyd, David Bowie, Tina Turner, The Rolling Stones, AC/DC en Radiohead in het Goffertpark optraden en zette hij het Camping Flight to Lowlands Paradise festival (Lowlands) op de kaart. Dat gebeurde naast veel andere door Joost Carlier geïnitieerde of georganiseerde festivals. Bij de uitvoering van festivals betrok hij vaak lokale verenigingen. Die verdienden daarmee geld voor de verenigingskas.

Uitvindingen
Joost Carlier moest vaak zelf het wiel uitvinden. Hij deed dat samen met anderen. Denk aan het uitvinden van betaalsystemen, zachte bierbekers geproduceerd uit mais, inklapbare picknicktafels en balie-barriers. Hierdoor werd LOC7000 ook een soort kenniscentrum voor de organisatie van onder andere Lowlands, North Sea Jazz en andere festivals en evenementen.

Zijn succesvolste uitvinding zijn de urinoirs (Kros-units). Die zijn in heel Nederland en daarbuiten in gebruik. De horeca- en betaalsystemen zijn intussen overgedragen, maar de expertise van Joost is nog steeds belangrijk. Later richtte hij de investeringsmaatschappij Cloese Holding op om cultuurprojecten te steunen. Ook heeft Joost Carlier met Koen Vollaers een paar jaar geleden de Homeland Brewery in Amsterdam opgestart, een nieuw initiatief waarbij jonge brouwers betrokken zijn.

Inzet voor festivals
Joost Carlier zette zich in voor de vele festivals waaronder Lowlands, Drumm Rythm, New Frontier Festival, Sail Amsterdam, Normaal Supertenttour, Libelle Zomerweken, Arrow Classic Rock Festival, Oerkracht Festival en was betrokken bij festivals in België, Roemenië en Spanje. Ook was hij van 1983 tot en met 1996 de initiator/organisator van het muziekconcours De Grote Prijs van Nederland.

Verbinding kunst en popfestivals
Kunst was altijd prominent aanwezig bij evenementen, in de aankleding en in de programmering. Samen met anderen werkt Joost Carlier nu aan een expositie over 50 jaar openluchtpopfestivals met werk van Jan Verburg, kunstenaar en vriend. Deze expositie is in 2021 in de Lochemse Gudulakerk. De expositie drukt uit hoe kunst en popfestivals door de jaren heen met elkaar verbonden waren.

Carlier geniet samen met zijn vrouw. Foto: Arjen Dieperink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant