Jan en Monique Heinhuis bij hun bedrijf Joka aan de Kwinkweerd 8. Foto: Arjen Dieperink

Jan en Monique Heinhuis bij hun bedrijf Joka aan de Kwinkweerd 8. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Joka Lochem handelt in oud ijzer en metalen

Algemeen

Eigenaar Heinhuis kreeg het vak met de paplepel ingegoten

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Sinds drie weken is aan de Kwinkweerd 8 in Lochem een oud-ijzer- en metaalbedrijf gevestigd onder de naam Joka Lochem. Eigenaar Jan Heinhuis kreeg het vak met de paplepel ingegoten. “Mijn vader handelde erin, ik ben ermee groot geworden.” 

Halverwege de Kwinkweerd heeft Joka Lochem gastvrijheid en behulpzaamheid hoog in het vaandel staan. Het terrein is voorzien van nieuw asfalt en het geheel maakt een keurige en opgeruimde indruk. “De bedrijfsnaam Joka Lochem is afkomstig van de samenvoeging van de eerste twee voorletters van mijn voornamen Johan Karel”, zegt de 53-jarige Heinhuis, die al eerder een oud-ijzer- en metaalhandel dreef in Ruurlo. Maar na meer dan vijftien jaar moest hij die om medische redenen van de hand doen.

Met mijn handen werken
Nu het na jaren weer beter gaat kruipt bij hem het bloed waar het niet gaan kan. “Ik hou ervan om met mijn handen te werken en contacten met de mensen te hebben. Toen ik geattendeerd werd op dit terrein begon het bij mij weer te kriebelen”, zegt Heinhuis. Iedereen kan tijdens de openingstijden oud ijzer en metalen komen brengen “Meer dan 50 kilogram wil ik komen halen. Maar als iemand minder kilo’s heeft en geen vervoer, dan kan men mij altijd bellen. Dan kijk ik even of ik meerdere adressen in één route kan bezoeken. Hiervoor heb ik een bus met aanhanger klaarstaan.”
Achter de loods staan bakken van 1 bij 1,20 meter. “Hier sorteren wij de metalen. Ik help iedereen die hier komt en betaal de waarde van het ingeleverde oud ijzer en metalen.. Dat kan contant maar ook via de bank.”  Voor zeer grote partijen heeft Jan Heinhuis een vrachtwagen met een kraan die meer dan anderhalve ton aan metaal kan oppakken.

Zes dagen open
Jan spreekt met warmte over zijn vak. “In Lochem kan men niet meer bij een ondernemer terecht om oud ijzer en metalen in te leveren. Ondertussen heb ik contact gelegd met diverse ondernemers en particulieren. Veel moet je hebben van de mond-op-mondreclame. Dat werkt goed”, aldus Heinhuis. Hij is iedere dag open, behalve op zondag. “Doordeweeks van acht uur ‘s ochtends tot vijf uur in de middag en op zaterdag tot een uur ‘s middags. Iedereen is welkom om oud ijzer en metaal te komen brengen. Ik ga er altijd positief vanuit in de zin wie het kleine niet eert is het grote niet weert.”
Wel geeft Jan Heinhuis aan dat de steun van zijn vrouw en volwassen kinderen hem enorm heeft geholpen om weer op te starten. “Zij helpen mij indien nodig “.

Keurig
Het terrein van Joka beslaat een oppervlakte van 3100 vierkante meter. “Tegenwoordig kun je het terrein mooi en overzichtelijk maken zodat ook een oud-ijzer- en metaalbedrijf er keurig uitziet. Daar hou ik van en die uitstraling wil ik hebben”, besluit Jan Heinhuis.
Joka Lochem is te bereiken onder telefoonnummer 06-53105086.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant