André Zaalmink is trots op zijn team en landgoed Morgenstern. Foto: Arjen Dieperink
André Zaalmink is trots op zijn team en landgoed Morgenstern. Foto: Arjen Dieperink

Landgoed Morgenstern viert 20-jarig bestaan

Algemeen

BARCHEM - Vandaag, woensdag 1 september, bestaat Morgenstern twintig jaar. Een moment om terug en vooruit te kijken.

Door Arjen Dieperink

Morgenstern ligt aardig verscholen achter het boskaasje aan de Witzand 4 in Barchem, toch een plek die van heinde en verre bezoek krijgt. Enkele auto’s met Belgische kentekens verraden de bekendheid van het landgoed. De parkeerplaats is aardig vol, bij de ingang staat een groot bord met de tekst ‘Welkom’ daarna voorzien met de naam van het bedrijf waar de cursisten van zijn. Binnen wordt de Berkelbode welkom geheten door André Zaalmink, hij zwaait met zijn huidige partner Angelique de scepter. “Morgenstern is teamwerk, wij doen het met elkaar”, verbetert André. 

Deze week bestaat landgoed Morgenstern 20 jaar. André: “Er is in die twintig jaar heel veel gebeurd. Daniëlle Crijns en Wouter van Woudenberg ontdekten de boerderij, toen nog in bezit van Jan Willem en Riek Morgenstern.” De boerderij werd aangekocht en er vond een duurzame en organische bouw plaats. “Het doel is dat onze gasten zich hier welkom voelen. Je kunt het welkom op verschillende manier uitspreken, spreek je het met warmte uit dan komt dat beter over. Morgenstern moet het thuisgevoel geven dat vinden wij essentieel” . 

Het woord conferentieoord verdween langzaam vanaf 2004 uit beeld en Morgenstern werd officieel een landgoed. Door een chronische ziekte overleed een jaar later Wouter van Woudenberg. Daniëlle en Andre Zaalmink werden partners en de nieuwe eigenaren van Landgoed Morgenstern tot in 2016 het noodlot toesloeg. Daniëlle werd ongeneeslijk ziek en overleed in 2016. “Op zakelijk gebied is op het landgoed Morgenstern ook veel gebeurd. De accommodatie is aangepast aan deze tijd. Overal is er wifi-verbinding, dit is voor onze bedrijfsvoering noodzakelijk. Ons personeel werkt hier ook al lang, zonder hen kunnen wij het niet draaiend houden. Verder hebben wij alles aangepast aan de corona-eisen om zo veilig mogelijk open te kunnen zijn.” 

Eenmaal buiten vertelt André verder: “Wij ontvangen hier veel groepen mensen. Ook hebben wij vaste klanten die steeds terugkomen. Denk hierbij aan de banken, politie, belastingdienst en andere overheidsinstanties. Het ideaal voor hun is dat zij hier in een rustige omgeving zitten. Men huurt dan het gehele landgoed af, zodat ze rustig over hun zaken kunnen praten zonder dat anderen het zouden vernemen. De accommodatie is er zeer geschikt voor. “

De schaapskooi is afgebroken en er staat een onderkomen waar diverse kamers in zijn gebouwd. Uitsluitend de naam ‘schaapskooi’ herinnert aan die tijd. Ook boven de ‘Delle’ zijn kamers voor de gasten gecreëerd. Een in het oog springend gebouw is wel ‘Zwiep’. Trots en enthousiast laat André Zaalmink het gebouw zien. Er is veel kunst in verwerkt met een functie, onder andere twee enorme mensfiguren die mede het dak van het gebouw ondersteunen. In het gebouw is een zwembad van 1,40 meter diep. “ Gezien de diepte behoef je dan geen toezicht te hebben”, laat André  weten. 

In een andere ruimte kan cursussen worden gegeven. Behalve cursussen voor bedrijven en overheidsinstantie kan men ook op landgoed Morgenstern terecht voor een workshop schapendrijven met Border Collies. Met zijn hond geeft André een demonstratie. Keurig worden de zesentwintig schapen door het weiland gedreven. Verder zijn er andere activiteiten als klootschieten, boogschieten, een roofvogelshow, kookworkshops, Nordic Walkink, jeu de boules en een huifkartocht mogelijk. Ook is het mogelijk een verjaardag, bruiloft, receptie of een high tea te houden. “Wij hebben vijf personen in loondienst en een paar externe krachten. Er is bij ons bijna van alles mogelijk”, laat André weten. 

Op 1 september bestaat landgoed Morgenstern 20 jaar. Op welke wijze het gevierd zal gaan worden is afhankelijk van de geldende RIVM maatregelen. “Wij zullen dit jaar hopelijk nog een receptie gaan houden met de buurt en de Barchemers en uiteraard met onze gasten”, laat André  weten die de toekomst van het landgoed zonnig inziet met een groeiende klantenkring.


www.morgenstern.nl

0573-441920

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode