Auke Vreeling haalt namens de Lions Lochem Berkelland West al bijna 40 jaar brillen op. Foto: Arjen Dieperink
Auke Vreeling haalt namens de Lions Lochem Berkelland West al bijna 40 jaar brillen op. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Auke Vreeling voorziet de rest van de wereld van brillen

Maatschappij

Inzamelingsactie via Lions Club loopt al bijna veertig jaar

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Auke Vreeling zit op het terras van eetcafé Scholten, voor hem liggen vier verschillende brillen.Hij heeft er kijk op, maar niet omdat hij opticien of oogarts is. Zijn voormalige beroep komt daar in de verste verte niet in de buurt. Toch heeft hij bijna veertig jaar iets met brillen: hij zamelt ze in, voor slechtzienden in andere, meest arme landen. Vanuit de Lions Club.

“In maart 1983 kwam ik bij de Lions Club Lochem e.o, die tegenwoordig Lions Club Lochem-Berkelland west heet. Het motto van de Lions is ‘We serve’ en dat vind ik mooi. In 1983, tijdens 750 jaar stad Lochem, hebben wij ons aangesloten bij de landelijke actie om oude brillen in te zamelen. Dit ging onder het motto ‘uw oude bril voor een nieuw gezicht’ . Duizenden brillen bracht die eerste actie op”, kan Auke Vreeling zich nog herinneren. De brillen werden naar de Lions Club Westerkwartier in Groningen gebracht. “Het was de bedoeling dat brillen naar India gingen. Wegens te grote problemen met het verzenden, onder andere door invoerrechten, werd gezocht naar een andere bestemming, en dat werd Zimbabwe.“

Ieder jaar
Het bleef niet bij die ene inzamelactie en nu zamelt Auke ieder jaar namens de Lions de brillen in. “Ook de opticiens in Lochem geven de brillen die de klanten daar achterlaten aan ons. Het is een aardige stapel die wij in bijna veertig jaar vanuit Lochem verzameld hebben, hier ben ik zeer dankbaar voor“, laat Auke met trots weten. De transportkosten werden gesponsord door de British American Tobacco Campany Niemeyer in Groningen.

Wereldwijd
Tegenwoordig gaat dat anders. De inzameling ligt bij de Lions Club Westerkwartier. Daar wil Auke Vreeling nog wel enkele aanvullingen op geven. “Het Lions Eyeglass Recycling Program is een officiële service-activiteit van Lions Clubs International. Dit programma heeft voorzien in het wereldwijd oprichten van zeventien officiële Lions Eyeglass Recyling Centers. Eén ervan is gevestigd in Le Havre en opereert onder de naam Medico Lions Club de France. De brillen die in het hele land, dus ook Lochem worden ingezameld gaan vanuit de Lions Club Westerkwartier naar Le Havre. Daar worden de ingezamelde glazen schoongemaakt, gesorteerd, gemeten en gedistribueerd.”
Auke Vreeling heeft er de rit naar Groningen graag voor over om de brillen in te leveren. Bij de vraag hoeveel hij er al heeft weggebracht komt er een brede lach op zijn gezicht. “Wij houden er geen administratie van bij, maar reken maar gerust op tienduizenden in al die decennia dat wij bezig zijn.”
Per oktober 2006 was de voorraad brillen in Zimbabwe voldoende voor de volgende tweeënhalf jaar. Daarom werd gekeken naar nieuwe bestemmingen. Zo zijn in de loop van de jaren zendingen brillen verstrekt aan Cambodja, Tanzania, Rwanda, Madagaskar, Roemenië, Tadzjikistan, Zambia, Gambia, Libanon, Sri Lanka, Brazilië, Kameroen, Ghana, Niger en Burkina Faso. “De oude Lochemse brillen gaan de hele wereld over en kunnen andere mensen helpen weer goed te kunnen zien”, aldus Auke Vreeling.
Elke vrijdag en zaterdag kunnen gebruikte brillen worden ingeleverd bij Lions Lochem Helpt aan de Ampsenseweg 10 in Lochem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode