Alle 1000 deelnemers eindigden uiteindelijk weer bij het Openluchttheater Lochem. Foto: Arjen Dieperink
Alle 1000 deelnemers eindigden uiteindelijk weer bij het Openluchttheater Lochem. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Strade Bianche Achterhoek wordt steeds populairder

Sport

Gravelrace vanaf Lochem trekt Ieder jaar meer deelnemers

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het waren er zo’n duizend. De wielrenners uit alle windstreken die afgelopen weekend deelnamen aan de Gravelrace, georganiseerd door de Lochemse Wielerclub De Paaschberg. Het parkoers door de Achterhoek met afstanden van 75, 110 of 150 kilometer gaat over grotendeels onverharde paden die geschikt zijn voor diverse types sportfietsen. De fietstocht draagt de naam Stade Bianche Achterhoek - Gijs Verdick memorial - (SBA). Hij is vernoemd naar een lid van de Lochemse wielerclub, Gijs Verdick, die op 21-jarige leeftijd overleed. 

Op de bank in het Openluchttheater Lochem zit Marc van Barneveld, een van de bestuurders van De Paaschberg. Vanaf die positie ziet hij de wielrenners binnenkomen. “Duizend wielrenners deden vandaag (zondag - AD) mee. Ze komen vanuit Texel en Amsterdam, zelfs Vlamingen en Duitsers doen hieraan mee. Op deze manier promoten wij mooi Lochem en de Achterhoek“, laat Van Barneveld trots weten.
In een hoek van het theater worden broodjes hamburger gebakken. De geur komt de wielrenners tegemoet en daar weten ze wel weg mee. Ondertussen speelt de band Update 7 muziek uit de jaren zestig zeventig en tachtig. Dat draagt bij aan de stemming en de tafels en stoelen en stoelen in het theater zijn snel bezet. In een van de tenten op het terrein worden de spieren van twee wielrenners onder handen genomen door De Boer fysiotherapie uit Lochem. De EHBO-post staat er verlaten bij. Er staan twee hottubs klaar, met hout ernaast om de boel verder op te warmen. Aan alles is gedacht. “Wij hebben het vandaag getroffen met het weer“, merkt een van de wielrenners op. Tevreden ploft hij in zijn stoel met een broodje hamburger in de hand.

Naam
Marc van Barneveld geeft uitleg over de naam van de toertocht. “Aan de Strade Bianche is de naam ‘Gijs Verdick memorial’ gekoppeld. Gijs was lid van de Lochemse wielerclub De Paaschberg en een getalenteerde Achterhoekse wielrenner. Helaas overleed hij in 2016 op 21-jarige leeftijd.“ Met regelmaat genoot Gijs van de trainingen in de Achterhoek. “Wij vonden het een mooi idee om hem zo te gedenken en tegelijkertijd ook andere wielerliefhebbers kennis te laten maken met de Achterhoek”, aldus Van Barneveld. Aan het eind van het evenement verloot Gijs’ vader Adjo een prijs onder de vrijwilligers als dank dat de naam van zijn zoon aan het evenement is verbonden. Adjo Verdick is tevens lid van de Lochemse Wielerclub De Paaschberg. De Stade Bianche Achterhoek wordt ook wel ‘De Witte Cross’ genoemd met een knipoog naar de ‘Zwarte Cross.

Vrijwilligers
“Wij werken goed samen met de vrijwilligers van de Stichting Openluchttheater Lochem. Zelf hebben wij ook een honderdtal vrijwilligers. Van hen zijn er zo’n vijfenveertig alleen maar met de routes bezig. Het uitzetten, controleren en uiteindelijk opruimen. De anderen zijn hier in het Openluchttheater aan de gang. Zonder hen zouden wij dit niet kunnen organiseren”, zegt Van Barneveld en wijst naar enkele vrijwilligers die aan het bakken zijn.

Milieu 
Dit jaar werd meer dan ooit aandacht besteed aan de hoeveelheid afval dat bij een dergelijk evenement vrijkomt. Van Barneveld: “Wij hebben de huurbekers in het leven geroepen. Voorheen zag je na het evenement enorm veel bekers liggen. maar nu moet men die inleveren. Zo voorkomen wij afval.” Er is inderdaad geen beker op de grond te bespeuren. Ook wordt het eten dat de renners tijdens de toertochten op vaste plekken krijgen, zoals fruit en de bekende kaneelkoek van Ten Broeke, onverpakt uitgedeeld. Wij willen bewust met het milieu omgaan.”

Goed doel
De opbrengst van de tocht en het evenement gaat jaarlijks naar goede doelen. Een daarvan is de ondersteuning voor het jeugdfietsen bij de Lochemse Wielerclub De Paaschberg. Andere doelen zijn de Stichting Openluchttheater Lochem, Stichting Kanjers voor Kanjers en de Hockey Club Lochem (HCL), waar men tijdens het evenement de tenten op kan slaan.


www.stradebiancheachterhoek.com
www.depaaschberg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode