Zelfportret van Jan M. Verburg. Afbeelding: PR
Zelfportret van Jan M. Verburg. Afbeelding: PR

Start kaartverkoop The Gate of The Lost Paradise op 1 juli

Algemeen

LOCHEM - Lochem haalt met de expositie The Gate of The Lost Paradise werk van nationaal en zelfs internationaal niveau naar het hart van de stad. In Grote Kerk zullen in de maanden augustus en september metershoge beschilderde Lowlands-doeken en indrukwekkende leporello’s van Jan M. Verburg te zien zijn. De kaartverkoop gaat op donderdag 1 juli van start.

De indrukwekkende toegangspoort van het Lowlandsfestival wordt nog één keer opgebouwd, en wel in de Grote Kerk in Lochem, het stadje waar het moderne openlucht popfestival voor het eerst (mei 1968) in Nederland vorm kreeg. Het interieur van de gotische kerk biedt plaats aan de metershoge en brede poort bekleed met de monumentale schilderijen van kunstenaar Jan M. Verburg. Een monument in een monument. De ruimte wordt verder ingenomen door tafels waarop meterslange leporello’s zich een weg door de kerk slingeren. Samen ontstaat er een eenmalige gebeurtenis; imposant, kleurrijk, dynamisch en met een belichtingsconcept en geluidsinstallatie die het geheel tot een ‘Gesamtkunstwerk’ maken.

Voor het eerste Lowlandsfestival (1993), dat aanvankelijk voluit A Campingflight to Lowlands Paradise heette, maakte Jan M. Verburg zes indrukwekkende beschilderde doeken van elk vijftien meter hoog die, bevestigd aan een nog hogere steigerconstructie, de toegangspoort vormden. De eerste tien jaar groeide de poort mee met het festival totdat er in totaal dertig iconische afbeeldingen boven de bezoekers uitrezen. Het was Lochemer Joost Carlier die destijds Jan M. Verburg voor dit project benaderde en het is dezelfde Joost Carlier die het plan opvatte om dit bijzondere ‘gelegenheidskunstwerk’ nog één keer tevoorschijn te halen. Deze keer niet onder de onmetelijke hemel van het polderlandschap in Biddinghuizen maar nu, centraal opgesteld, in de Lochemse Grote Kerk. Samen met de leporello’s ontstaat er in die plechtige ruimte een heel ander ‘landschap’. De dubbelzijdig beschilderde harmonicavormige boeken vragen om een dynamische beschouwing. Ze nemen de bezoeker mee op reis, letterlijk en figuurlijk, door de ruimte van de kerk en door de belevingswereld van de kunstenaar. De speciale belichting en de door de kunstenaar gekozen muziek versterken de beleving. Alles met elkaar een feest, een kijkspel in de boezem van een oude kerk waar plaats is gemaakt voor verwondering.


Grote- of Gudulakerk
2 augustus - 25 september 2021
10.00 - 18.00 uur / zo: 13.00 - 18.00 uur
8,50 euro
www.lost-paradise.nl