Na enkele aanwijzingen wisten de acteurs hoe zij vies moeten kijken. Foto: Arjen Dieperink
Na enkele aanwijzingen wisten de acteurs hoe zij vies moeten kijken. Foto: Arjen Dieperink

Ik wil geen andere moeder

LOCHEM - "Je dient anders naar hun toe te lopen en dan de tekst uit te spreken". Elly Janssen geeft enkele aanwijzingen aan de spelers van de toneelvereniging TOP. De acht aanwezige acteurs oefenden afgelopen donderdag in het Jansstheater. Ze luisteren aandachtig en volgen de aanwijzingen op. Men is duidelijk op elkaar ingespeeld. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november is het zo ver: dan brengen zij het toneelstuk 'Ik wil geen andere moeder' ten tonele in de Lochemse schouwburg.

Door Arjen Dieperink

Elly Janssen regisseert al vele jaren voor TOP: "Het is een prachtig stuk, geschreven door Astrid de Haan en Jan Tol". De rode draad in het verhaal wordt gespeeld door Wally van Houten als de verzekeringsinspecteur Bram de Groot. Hij wil het rayon van Lidewij en Odiel van Haegen, gespeeld door Hedy Schaap en Reint-Jan Vonkeman, overnemen. Dat kan alleen als hij getrouwd is. Daar Bram geen vrouw heeft, gaat hij via internet op zoek. Hij ontmoet Christine, gespeeld door Gerrie Ribbink. De dochters van Bram, Desiree en Annemiek (Danique Hallbach en Laura Pijlman) vinden het allemaal niets. Ook de secretaresse van Bram, Merel (Lianne Spruijt) en haar moeder Ida Bruinsma (Ria Winkelman) bemoeien zich er mee. De vriend van Bram, Toon (Fred Duistermaat) probeert het beste er van te maken.

"Wij begonnen vorig jaar al met de voorbereidingen. Hiervoor hebben wij een leescommissie. Van tevoren dienen wij te kijken hoeveel spelers wij figuurlijk op de plank hebben liggen. Dat bepaalt mede de stukken, in totaal zestien stuks, die wij gaan lezen. Zelf lees ik ook mee. Het zijn leenstukken van de toneelcentrale. Op de leenstukken staat bijvoorbeeld 3D 4H, dan weten wij dat je drie dames en vier heren voor het stuk nodig hebt. Uiteindelijk komt er één stuk die wij bespreken. De eventuele spelers worden dan benaderd, wel kijken wij eerst of er spelers zijn die vorige keer niet hebben meegespeeld. Wij kunnen best nog spelers, liefst mannen daar wij daar er zeer weinig van hebben, gebruiken. Men kan met TOP of mij contact opnemen."

Er wordt in het stuk gekeken of de dialogen logisch zijn en het moet kloppen. In april komen de acteurs met de regisseur samen. Allen hebben thuis het stuk gelezen en weten wie welke rol heeft. "Buiten de acteurs om hebben wij TOP-leden die het decor bouwen, dat is ook zeer belangrijk", vult Elly Janssen aan. Ook al dient het theaterspel aankomende vrijdag en zaterdag in de Lochemse schouwburg plaats te vinden, Elly Janssen zal ook volgend jaar de regie weer gaan voeren.


www.toplochem.nl

Meer berichten