Archeoloog Folkert Westtra wijst de plekken aan waar de palen in de grond  stonden van een boerderij uit de ijzertijd. Foto: Arjen Dieperink

Archeoloog Folkert Westtra wijst de plekken aan waar de palen in de grond  stonden van een boerderij uit de ijzertijd. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Sporen gevonden van boerderijen uit ijzertijd

Algemeen

LOCHEM - Tussen de Tusselerdijk en de rivier de Berkel zijn ter hoogte van vakantiepark De Lochemse Berg resten gevonden van boerderijen uit de ijzertijd. Het zijn er zeker vier.

Door Arjen Dieperink

De resten zijn gevonden door medewerkers van RAAP, het onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed in Nederland. Zij zijn het terrein druk aan het onderzoeken. Op de plek waar men bezig is worden in de nabije toekomst nieuwe woningen gebouwd.
Vanaf de bouwkeet aan de Tusselerdijk is het nog zo’n 400 meter door het weiland ploeteren, terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. Wel 31 proefgleuven van vier meter breed en 25 meter lang komen in zicht. Zelfs voor de leek zichtbaar zitten er verkleuringen in het zand. Archeoloog Folkert Westra komt erbij staan. “Wij zijn hier op een diepte van de ijzertijd, dit zijn palen van een boerderij uit die periode. Hier woonde men en daar waar de palen iets dichter bij elkaar staan stond het vee.”
De ijzertijd is de periode van de prehistorie die volgde op de bronstijd (2000-800 BC) en gekenmerkt werd door het gebruik van ijzer. Dit tijdvak duurde van 800 voor Christus tot het jaar 12 voor Christus. De 31 proefgleuven zijn over het hele terrein uitgezet, waarmee zo’n tien procent van de grond wordt onderzocht. “Er hebben hier vier boerderijen uit de ijzertijd gestaan, zo’n 500 jaar voor Christus. Maar ze stonden er niet allemaal tegelijk. Ik vermoed dat het er twee broederijen per bepaalde tijdvak zijn geweest”, aldus de archeoloog.
Opvallend is verder een strook verkleurde grond te zien die bij andere proefgleuven lijkt aan te sluiten. “Wij gaan ervan uit dat dit een greppel is geweest”, vult Folkert Westra aan die zeer enthousiast over zijn werk kan praten. “Eind volgende week kijken we verder of er nader onderzoek plaats moet vinden, ook ten aanzien van het lager gelegen gebied.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant