Christine Derksen en Edith van Emmerik zamelen zoveel mogelijk geld in om mama's op Lesbos te helpen. Foto: Meike Wesselink
Christine Derksen en Edith van Emmerik zamelen zoveel mogelijk geld in om mama's op Lesbos te helpen. Foto: Meike Wesselink

Almense mama's naar Lesbos

ALMEN/ZUTPHEN - Als doula raakte Christine Derksen al eens betrokken bij vluchtelingen in verwachting. Toen zij en haar vriendin Edith van Emmerik notie kregen van het initiatief I Carry, twijfelden ze geen moment: "Wij gaan naar Lesbos om mama's te helpen".

Door Meike Wesselink

Because we Carry is een organisatie die al langere tijd hulp verleent op Lesbos. Vrijwilligers die actief geld inzamelen, reizen af naar Lesbos om vluchtelingen te helpen; met noodzakelijke, basale hulp, maar juist ook met een beetje extra. Op een zeker moment telde directeur Steffi de Pous maar liefst 750 zwangere vrouwen in één van de vluchtelingenkampen waar veel te veel mensen in barre omstandigheden moeten zien te overleven.

Veel Afghaanse vluchtelingen die eerder hun toevlucht in Iran vonden, zijn daar vanwege de economische crisis niet meer veilig en proberen hun toevlucht in Griekenland te vinden. Maar ook daar zijn ze niet welkom. De regering wil de vluchtelingen terugsturen naar Turkije, maar Turkije weigert. Mensen zitten dus gewoon klem.

Eén van de kampen waar het misschien wel het meest erbarmelijk is, is Moria. Dat is precies het kamp waar Edith en Christine op 11 januari naartoe reizen. Christine: "In het kamp is plek voor drieduizend vluchtelingen, maar er zitten op dit moment wel elfduizend mensen op elkaar gepakt. Er zijn wooncontainers van achttien vierkante meter waar wel drie gezinnen in huizen. Verder liggen mensen zonder matjes op de grond in koepeltentjes die zomaar overal tussen gepropt staan."

"Het is al zo spannend om je eerste kindje te krijgen, moet je je eens voorstellen dat je het in zulke omstandigheden op de wereld moet zetten. I Carry, voortgekomen dus uit Because we Carry laat per vrachtwagen een knalroze zeecontainer naar Lesbos vervoeren. In die container kunnen vrouwen op een waardige en rustige manier bevallen", legt Edith uit. In de container staat een fijne bank, er zijn babydoekjes, luiers, voetenbadjes, zachte dekentjes, fijne muziek; eigenlijk alles wat voor ons vanzelfsprekend is, maar daar vér te zoeken is, is er."

Edith heeft geen verloskundige achtergrond, maar werkt al lange tijd als maatschappelijk werkster en heeft zelf drie kinderen op de wereld gezet. Het geven van zachtheid, steun, vertrouwen, een grapje ter relativering, een knuffel, maar ook lessen in bevallen, in het geven van borstvoeding en van zorg behoort tot de taken van de vriendinnen. Ze hebben geld nodig om het waardevolle initiatief verder te kunnen brengen. Wie financieel wil steunen, kan een bedrag overmaken via NL65INGB0705454339 t.n.v. E.E.B. van Emmerik onder vermelding van Bijdrage Lesbos.

Christine is als doula aangesloten bij de Zutphense organisatie De Geboortenis. De organisatie wil graag hulp bieden op het AZC in Zutphen waar op dit moment ook een aantal vrouwen in verwachting verblijft. "Maar daarmee staan we nog in de startblokken. Dat geldt trouwens ook voor I Carry. Het is echt een heel nieuw initiatief dat pas in december van start gaat. Wij zijn dus een van de eerste vrouwen die er aan het werk gaan. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers die hun steentje kunnen bijdragen in de container. Er zijn echt nog heel wat slagvaardige vrouwen nodig. Zelf gaan we twee weken, dat is natuurlijk kort, maar ieder kind dat op een warme manier ter wereld komt, is er al één. Ieder kind verdient een fijne, warme start."


www.becausewecarry.org

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden