Trudy Koning ter Heege - Jonkman met haar pietenpak die ze gratis mag gebruiken van J. vd Hoevenschool. Foto: Arjen Dieperink
Trudy Koning ter Heege - Jonkman met haar pietenpak die ze gratis mag gebruiken van J. vd Hoevenschool. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

'Ieder kind verdient pakjesavond'

EPSE - Sinterklaas staat binnenkort weer voor de deur. Maar niet achter iedere voordeur is het mogelijk om aan pakjesavond te doen. Een groep van vier vrijwilligers gaan in Epse, Gorssel en vanaf dit jaar ook in Joppe langs de deuren die anders gesloten blijven voor pakjesavond vanuit de actie ' Voor Elk Kind een Sint'.

Door Arjen Dieperink

Voor de voordeur staat een witte wasmand met een opschrift dat daar giften voor de pakjesavond in kunnen worden gedoneerd. In de deuropening staat Trudy Koning ter Heege - Jonkman (47). Zij noemt zich liever Piet. Vijfentwintig jaar loopt zij tijdens de sinterklaastijd als piet door het dorp Epse. Iets dat zij een lange tijd met haar inmiddels hoogbejaarde vader heeft samen gedaan. In de gang staat een mand met diverse soorten inpakpapier. "Dit wordt ook veel geschonken", zegt ze terwijl ze naar de keukentafel loopt. "Ik zag een oproep in de krant dat men in Klarenbeek hulppieten zocht om cadeautjes uit te delen aan kinderen waarvan de ouders door sociale economische omstandigheden zelf geen cadeautjes kunnen kopen. Ik heb mij er voor aangemeld en was versteld wat ik zag. Het maakte op mij een grote indruk en ik vroeg me af of in ons dorp ook kinderen zijn die geen sinterklaasavond hebben. Maar ja, hoe kom je aan die adressen?"

"Ik heb contact opgenomen met de gemeente Lochem en verteld over mijn idee. Adressen mag de gemeente niet aan mij verstrekken, wel heeft de gemeente gekeken naar het inkomensniveau van de ouders. De gezinnen die aan de voorwaarden voldeden ontvingen van de gemeente een brief dat de kinderen bij mij aangemeld konden worden. In zo'n 75 procent van de gevallen is dat ook gebeurd." Koning ter Heege doet haar actie Voor Elk Kind een Sint niet alleen. Zij wordt bijgestaan door drie pieten en zes inpakkers. Piet laat ondertussen foto's zien. "Kijk, hier zie je foto's hoe het boven op zolder is ingericht." Het geeft de indruk van een systematisch goed georganiseerd organisatie.

"Het hele jaar door kijk ik uit naar aanbiedingen en koop dan al een cadeau voor een kind waarvan ik weet welk cadeau het de vorige keer heeft gehad." Ouders kunnen ons ook gewoon huren, dan komen wij de cadeaus die zij hebben gekocht voor hun kroos uitdelen. Wij doen dit om te voorkomen dat men de adressen van de kinderen, die wij vanuit onze actie voor Elk Kind een Sint bezoeken, kunnen achterhalen. Wij krijgen gelukkig steun van de Jumbo, Spar en andere bedrijven. Ik schrijf ook bedrijven aan om steun. Wij geven de kinderen geen tweedehands cadeaus omdat ze met grote regelmaat tweedehands spullen ontvangen."

Gemakkelijk is het niet altijd, zo blijkt wanneer Trudy vertelt over een voorval wat haar nog goed bijstaat. "De tijd dat wij ongeveer bij het gezin aankomen is bekend. Kinderen wachten ons voor het raam op. Een vijfjarig meisje rende ons tegemoet en zei:' Oh wat ben ik blij dat jullie er zijn. Al een lange tijd heb ik deze tekening in mijn schoen gedaan, maar ik kreeg er niets in. Vinden jullie de tekening dan niet mooi?'. Op zo'n moment krijg ik het moeilijk maar moet je je goed houden. Ik heb haar verteld dat ik veel cadeaus bij mij heb die niet in haar schoen konden." Ze vervolgt: "Toen ik thuis kwam, kwam het bij mij los. Ik heb een potje moeten huilen wat ik die dag heb meegemaakt."

Steun kan Piet het hele jaar gebruiken voor de volgende sinterklaasavond. Voor steun en vragen: 06-20156115. Een bijdrage schenken kan op NL46 RABO 1026 6666 27 t.n.v. GH Jonkman, o.v.v. Elk Kind een Sint.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden