Op 28 december kun je het magische geluid van harpiste Daniëlle van Driel horen in de Gudulakerk. Foto: PR
Op 28 december kun je het magische geluid van harpiste Daniëlle van Driel horen in de Gudulakerk. Foto: PR

De kerk is er ook voor de 'ongelovigen'

Algemeen

Evenement Licht van Gudula op zaterdag 28 december

Door Meike Wesselink

LOCHEM - Je hoeft echt niet religieus te zijn om een mooie kerk binnen te kunnen wandelen. In dat licht opent de St. Gudulakerk op zaterdag 28 december van 19.00 tot 21.00 uur haar deuren. Laat je verrassen door een zee van lichtjes die speciaal voor jou langs het looppad van de middenbeuk is uitgezet. Wandel er rustig rond, kijk wat voor een gevoel het indrukwekkende kerkgebouw bij je oproept, steek een kaarsje aan en luister naar de prachtige muziek van harpiste Daniëlle van Driel. Sta erna stil bij de stilte.

De Sint Gudulakerk is een kerk om trots op te zijn. De basis stamt al uit de tiende eeuw na Christus. Het houten gebouw ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een indrukwekkend bouwwerk, opgetrokken uit tufsteen, met vanaf 1903 een spitse toren. Oude fresco's kwamen onder het dikke pleisterwerk tevoorschijn, het voorportaal staat nog steeds een tikkie uit het lood; de rijke historie is aan alle kanten te beleven.
Dat de akoestiek van de kerk uitmuntend is, is alom bekend. Hoe prachtig het geluid van de harp door de kerk zingt, kun je op 28 december horen. Geen koor, geen orkest, geen orgel, alleen de harp. Gerthe Lamers (van het Bureau voor Cultuur en Zingeving), die samen met predikant Corien Veenhuizen, Ben Hemmer van de St. Josephkerk en liturgisch architect Pim van Dijk de bijeenkomst organiseert: "Het klinkt misschien vreemd, maar die prachtige stilte kun je pas echt goed ervaren na het horen van mooie muziek. Daniëlle van Driel kan dat fantastisch. Er zit zo'n prachtige opbouw in haar muziek, magisch om mee te maken."

Beheer in stichting
Dit voorjaar kwam het beheer van St. Gudula in handen van Stichting Oude Gelderse Kerken. Corien Veenhuizen: "Op deze manier blijft de kerk als gebouw behouden voor de toekomst en dat is heel belangrijk want het is een heel bijzonder gebouw. Dat merk je meteen als je binnenstapt. De protestante gemeente huurt de kerk voor de diensten, maar daarnaast mag het gebouw ook meer worden gezien als openbare plek. Er worden exposities gehouden, er vinden concerten plaats, er wordt van alles georganiseerd, ook veel interkerkelijke activiteiten."

"Dat je ook gewoon kunt binnenwandelen om even de stilte op te zoeken, bij jezelf te komen, daartoe willen we mensen met dit initiatief uitnodigen. De rol van religie en spiritualiteit is veranderd. Het is merkbaar dat jonge mensen op eigen wijze bezig zijn met spiritualiteit en verstilling. Het Licht van Gudula zoals we het evenement hebben genoemd, past daar goed bij. We hopen op deze manier ook jonge mensen te bereiken maar we willen dat iedereen zich welkom voelt."

Het Licht van Gudula is een mooie passende naam voor de speciale openstelling van de kerk die dit jaar al eens eerder plaatsvond en naast 28 december ook nog op 28 maart en 27 juni 2020 op de agenda staat. "Gerthe: "We hebben het naar voorbeeld van Utrecht uitgerold. Daar wordt al een aantal jaren met groot succes een maandelijkse Night of Light georganiseerd. In Utrecht hebben ze het weer afgekeken van de dom in Keulen, waar ze het ook doen. In Oldenzaal gebeurt het, in Amersfoort en sinds dit jaar dus ook in Lochem."

Goedele
Dat het evenement zo goed bij Lochem past, heeft alles te maken met de heilige Gudula waarnaar de kerk is vernoemd. Het verhaal gaat dat Gudula, ook wel Goedele genaamd, die in de zevende eeuw leefde in wat nu België is, iedere dag de vroegmis bezocht. De duivel blies op haar tocht er naartoe het lichtje in haar lantaarn uit om haar van haar pad te brengen, maar het brandde steevast weer na het gebed van Gudula. Het was voor de duivel onmogelijk om het lichtje te doven en daarom werd Gudula heilig verklaard. Waarschijnlijk werd zij ook als genezeres gezien. Gudula is de patrones van Brussel. Haar naam is terug te vinden in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele aldaar, maar ook de kerk in het Duitse Rhede is naar haar vernoemd. Net als de grote kerk in Lochem dus.
De naamdag van Gudula valt op 8 januari.

Ben Hemmer zit in het kerkbestuur van de St. Josephkerk. Voor hem is het een waardevolle aanvulling om betrokken te zijn bij Licht van Gudula. "Al bij het binnengaan van de st. Gudula wordt je bijna in een vacuüm getrokken van verstilling. Het is de lange historie van de kerk die daar nog zo voelbaar is. Bijzonder is dat we de middenbeuk geheel vrijmaken van stoeltjes en dat we kaarsjes langs de loper zetten. Het is bijna vanzelfsprekend dat je zo die rode loper afloopt tot achterin de kerk waar je het waxinelichtje kunt aansteken dat we bij de entree aanbieden. Richtlijnen zijn er overigens niet. Bezoekers kunnen het doen zoals ze zelf willen. Even rondwandelen of juist een plekje zoeken ergens in de kerk. De toegang is gratis maar we vragen wel een vrijwillige bijdrage om deze mooie activiteiten te kunnen blijven voortzetten."

Dankzij
Licht van Gudula wordt niet alleen door vier enthousiaste vrijwilligers mogelijk gemaakt; Fonds 1819, het Lochems Steunfonds, het Fonds Maatschappelijk Belang, de Protestante Gemeente Lochem, de Katholieke kerk, Stichting Oude Gelderse Kerken en Gemeente Lochem hebben het financieel mede mogelijk gemaakt.

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Gudulakerk Lochem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant