Burgemeester Sebastiaan van 't Erve overhandigt het eerste exemplaar van de gebundelde ZKV's, die A.L. Snijders (r) voordroeg tijdens eerdere nieuwjaarsrecepties van de gemeente uit aan  de schrijver. Foto: Henri Bruntink
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve overhandigt het eerste exemplaar van de gebundelde ZKV's, die A.L. Snijders (r) voordroeg tijdens eerdere nieuwjaarsrecepties van de gemeente uit aan de schrijver. Foto: Henri Bruntink

Jubilerende gemeenteschrijver A.L.Snijders verrast met bundeltje ZKV's

LOCHEM - A.L. Snijders (82) is op de kop af tien jaar gemeenteschrijver. Die taak betekent voor de schrijver en columnist - van onder meer de Berkelbode - vooral dat hij jaarlijks de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur komt verluchtigen. Als dat geen al te frivole term is voor een met de Constantijn Huygensprijs onderscheiden auteur.

Door Henri Bruntink

Op zijn hilarische inleidingen is dat woord zeker van toepassing, al viel zeker dit keer ook veel te lachen bij een ZKV uit 2010 die hij voordroeg. De afkorting staat voor Zeer Kort Verhaal, een literair genre dat Peter Muller, zoals zijn echte naam luidt, zelf heeft uitgevonden.

Parkeren
In dat verhaal draaide het om een parkeerwachter uit de tijd dat op de Markt nog een parkeermeter stond en er dus gecontroleerd en beboet diende te worden. Het draaide om de vraag of het, achter het stuur van de stilstaande auto gezeten, lezen van een zojuist bij boekhandel Lovink gekocht boek gelijk staat aan parkeren. De auteur en de parkeerwachter kwamen, onder meer via citaten uit de biografie van twee Franse schrijvers uit de 19de eeuw, tot de conclusie dat dit niet het geval is.

Getrouwd
Zoals altijd was de inleiding veel langer dan het verhaal zelf. Net als vorig jaar werd de schrijver geholpen bij het beklimmen van het podium in het gemeentehuis. "We zijn 17 dagen getrouwd", zei hij, wijzend naar zijn kersverse echtgenote Ineke Swanevelt. Zij (76) is eveneens columniste, maar ook actrice, zoals momenteel in de rol van mevrouw Visser in de tv-serie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'.

A.L. Snijders: "We kennen elkaar sinds mei. Ze vroeg of ze eens langs mocht komen. Ik haalde haar van het station en toen ik haar zag lopen dacht ik: daar wil ik wel mee trouwen. Ik bedacht me dat het wellicht te vroeg was om het meteen te vragen..., dus ik heb zes uur gewacht. Ze zei ja en is ook meteen bij mij in Klein Dochteren blijven wonen." Het trouwen, in Amsterdam, duurde nog tot december omdat de instituties 'er niet eerder klaar voor waren'.

Rare dingen
De schrijver ging ook nog 'subtiel' in op de herbenoeming van de burgemeester. Uit een kort voor zijn optreden vertoonde video, die eerder op de dag op het Provinciehuis in Arnhem was opgenomen, bleek dat Sebastiaan van 't Erve koos voor de eed en dus het bekende 'Zo waarlijk helpe mijn God almachtig' uitsprak. A.L. Snijders: "Dat vind ik zo mooi aan dit land. Dat je net zulke rare dingen mag doen of zeggen als je wilt en dat we toch allemaal met elkaar kunnen samenleven."

Boekje
Blij verrast was hij met het geschenk dat de gemeente hem aanbood ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum als gemeenteschrijver. Dat is een boekje met de zeer korte verhalen (ZKV's) die hij in de voorbije jaren voordroeg tijdens de nieuwjaarsrecepties. Alle aanwezigen kregen een exemplaar mee naar huis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden