De Dam rond 1650. Foto: PR
De Dam rond 1650. Foto: PR (Foto: )

De Elf Marken duikt in schoolplaten

EEFDE - De leden van Historische Vereniging De Elf Marken keren op donderdag 16 januari even terug in de schoolbanken. Tenminste de oudere leden, want die hebben ongetwijfeld nog herinneringen aan de oude schoolplaten die in de klaslokalen hingen. Walter Lodewijk komt erover vertellen.

Lodewijk, in zijn werkzaam leven directeur van het Stadsmuseum Harderwijk, houdt in Het Hart in Eefde een lezing over de schoolplaten van Isings. Johan Herman Isings (1884-1977) was een veelgevraagd illustrator. Hij verluchtte honderden boeken, maar werd vooral bekend door de schoolplaten die hij tussen 1910 en 1970 maakte. In een tijd waarin beeldschermen nog toekomstmuziek waren, werden dergelijke platen in de les ingezet en vormden ze vaak een vast onderdeel van het klasse-interieur. De platen laten veelal culturele en economische hoogtepunten zien. Politieke of religieuze tegenstellingen zijn zelden afgebeeld. Alle 43 schoolplaten van Isings zullen de revue passeren.
De lezing van De Elf Marken in Het Hart (Jolinkweg 2) begint om 20 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 5 euro.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden