Keurmerk Veilig Buitengebied van start

Algemeen

LOCHEM - De gemeente Lochem heeft met een oppervlakte van 21.0594 hectare een enorm buitengebied. Natuur, wonen, ondernemen en recreëren gaan hier hand in hand. Keerzijde van die uitgestrektheid is, dat handhavers veel maar niet alles in de gaten kunnen houden. Samen zie en weet je meer. Daarom gaan gemeente, hulpdiensten en inwoners samenwerken en dat is deze week (op dinsdag 14 januari) vastgelegd in de intentieverklaring Keurmerk Veilig Buitengebied.

Bij de start van de samenwerking, bij restaurant Lu Lin in Exel (voorheen De Mölle), was burgemeester Sebastiaan van 't Erve aanwezig samen met vertegenwoordigers van onder meer politie, brandweer, LTO, Natuurmonumenten, wildbeheerders en gemeente. Zij waren al eerder bij elkaar en spraken toen de bereidheid uit tot een gezamenlijke aanpak voor een veilig buitengebied. Het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CVV) helpen hierbij.

Criminaliteit
Een van de redenen voor de samenwerking is dat de georganiseerde criminaliteit de weg naar het platteland steeds beter weet te vinden. Het kan gaan om het stelen van landbouwmachines, het dumpen van drugsafval of illegale activiteiten in lege schuren. Zoals hennep verbouwen, xtc-labs of mensenhandel. Het gevaar van ondermijning, de verwevenheid tussen boven- en onderwereld, ligt op de loer. Vandaar het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). Binnen KVB werken publieke en private partijen samen: Openbaar Ministerie, politie, brandweer, maar ook natuurorganisaties, ondernemersverenigingen en belangenverenigingen.

Signaalfunctie
Het Keurmerk Veilig Buitengebied richt zich op het delen van informatie tussen samenwerkende partijen met meer effect en op kortere lijnen tussen overheid en bewoners en bedrijven in het buitengebied. KVB is daarnaast een stevig signaal richting personen of organisaties met criminele bedoelingen: KIEK UUT, jullie hebben hier niets te zoeken. De eerste stap op weg naar het Keurmerk voor de gemeente Lochem is een onderzoek onder inwoners en bedrijven in het buitengebied. Dit maakt duidelijk hoe zij de veiligheid in het buitengebied beleven: welke problemen ervaren zij? Welke oplossingen zien zij? En hoe kan kennis en informatie beter worden gedeeld? Bewoners en bedrijven in het buitengebied krijgen eind januari/begin februari een brief met meer informatie over het keurmerk en de vragenlijst thuisgestuurd.
Bewoners en bedrijven horen terug wat de uitkomsten zijn. Daarnaast krijgen ze tips hoe ze onveilige of verdachte situaties kunnen herkennen, wat ze kunnen doen om de risico's kleiner te maken en waar ze met vragen en meldingen naartoe kunnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant