De winnaars van de People-to-People-prijs. Foto: Stefanie Fehren
De winnaars van de People-to-People-prijs. Foto: Stefanie Fehren Foto: Stefanie Fehren

People-to-People-prijs voor samenwerking langs de Berkel

Algemeen

REGIO – De stichting 3e Berkelcompagnie is met de People-to-People-EUREGIO-Prijs onderscheiden. De deelnemers van het initiatief namen de prijs op 24 januari in het kader van de algemene bestuursvergadering en de nieuwjaarsbijeenkomst van de EUREGIO in de Bürgerhalle in Gronau in ontvangst.

De stichting 3e Berkelcompagnie zet zich sinds vele jaren in voor een intensieve samenwerking tussen gemeenten en instanties langs de Berkel. Toerisme en natuurbeleving voor alle generaties worden daardoor gestimuleerd. Zo heeft de samenwerking ook een economische meerwaarde voor de gemeenten langs de Berkel. De EUREGIO reikte de prijs voor uitmuntende inzet voor Nederlands-Duitse samenwerking dit jaar voor de twaalfde keer uit.

75 jaar vrijheid – wat betekent dat voor de EUREGIO? Over deze vraag gingen de deelnemers aan een podiumdiscussie, die in het kader van de nieuwjaarsbijeenkomst plaatsvond, met elkaar in gesprek. Hoe krijgen we het voor elkaar dat geschiedenis levendig blijft, juist ook voor de komende generaties? In een levendige discussie, gemodereerd door Sina Kuipers, spraken Esther Ruesen, directeur van het Stadsmuseum Doetinchem en coördinator van de herdenkingsevenementen rondom 75 jaar vrijheid in de Achterhoek, Rianne Driessen van Gemeente Hengelo, Alexandra Arens van Gemeente Aalten, Christian Vedder, burgemeester van Südlohn, Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem en Thomas Waschki van Gemeente Bocholt over hun persoonlijke verhouding tot dit belangrijke herdenkingsjaar. "Wat ons verbindt, is de vrijheid", aldus burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.

Esther Ruesen zei: "Jonge kinderen vragen nog heel onbevangen en zonder te oordelen naar het verleden. Laten we ook als volwassenen proberen deze natuurlijke nieuwsgierigheid zo lang mogelijk te bewaren in onze ontmoetingen van mens tot mens." Dan, aldus Esther Ruesen, kan er de ruimte ontstaan dat persoonlijke verhalen van vroeger kunnen en durven worden verteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant