Ook de gemeente Oost Gelre zal niet ontkomen aan plaatsen van windmolens om duurzame energie te kunnen opwekken. foto: Kyra Broshuis
Ook de gemeente Oost Gelre zal niet ontkomen aan plaatsen van windmolens om duurzame energie te kunnen opwekken. foto: Kyra Broshuis

Veel belangstelling voor 'inspraak op inspraak' op windenergie

Algemeen

Veel belangstelling voor 'inspraak op inspraak' op windenergie

LOCHEM/GORSSEL – Het was een mooie illustratie van de spagaat waarin het land ligt als het gaat over een toekomst met duurzame energie en hoe je dat het best kun bereiken. Zelfs een bijeenkomst over de inspraak op de toekomstige inspraak rond grote windprojecten trok maandagavond veel publiek en insprekers naar het Lochemse gemeentehuis.

Door Henri Bruntink

Gezien de inspanningsverplichtingen die landelijk, regionaal en lokaal zijn of worden geformuleerd, is het slechts een kwestie van tijd dat er concrete plannen komen voor wat in jargon 'grootschalig wind' heet. Denk qua formaat aan de twee grote jongens die langs de A1 tussen Epse en Deventer staan. De gemeente Lochem wil de beleidskaders vaststellen waarbinnen al dan niet kan worden meegewerkt aan zulke plannen.
Bij het proces richting vaststelling van die kaders horen ook afspraken over hoe je de participatie van inwoners regelt. Het college van B&W heeft daartoe een voorstel aan de raad gedaan en dat werd maandagavond besproken. Over het voorstel zelf was in de Berkelbode van vorige week al het nodige te lezen. De zaal was bomvol en in het restaurant volgden nog eens naar schatting 40 mensen de vergadering op een beeldscherm

Integraal plan
De Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO) vindt dat het eigenlijk niet over grote windmolens zou moeten gaan. Volgens één van de aanwezige woordvoerders dreigt dezelfde fout als bij de grootschalige zonneparken die momenteel in de gemeente verrijzen. Dat zijn projecten van commerciële partijen. "Die hebben alleen oog voor hun eigen project en niet voor het grotere geheel. Mensen worden erdoor verrast. Maak liever eerst een integraal energieplan voor de hele gemeente", zo klonk het. Vanuit Exel klinkt de roep om het vooral kleinschalig te houden en productie en consumptie van energie dichtbij elkaar te houden.

Een andere BEO-vertegenwoordiger constateerde dat al veel randvoorwaarden vastliggen in beleid waaraan de gemeente is gehouden. De belangenvereniging wil liever dat inwoners inspraak krijgen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbij kan ook aan de orde komen of je windmolens niet beter langs bijvoorbeeld autosnelwegen kunt plaatsen. De BEO wees op gemeentelijk beleid dat landschap en recreatie als belangrijke economische pijlers bestempeld.

Larensebroek
De vertegenwoordiger van de Stichting Buurtbelangen Larensebroek eo zette eveneens in op kleinschaligheid. De buurt komt met een plan dat Buurt Energie Strategie, een naam met een knipoog naar Regionale Energie Strategie die in ontwikkeling is. De woordvoerder liet weten dat in hun plan duurzaamheid hand-in-hand gaat met versterking van het landschap in plaats van aantasting daarvan.

Andere geluiden kwamen van energiecoöperatie Lochem Energie. De woordvoerder stelde dat de klimaatdoelstellingen niet haalbaar zijn zonder windenergie. Ook hij wees op de vele randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan, maar volgens hem kan daar lokaal nog wel een schepje bovenop. "Ga zo spoedig mogelijk in gesprek met omwonenden. Wees open en helder over wat moet en wat kan. Je zult nooit iedereen overtuigen maar je kunt mensen wél beter informeren."

Boeren
De woordvoerder van landbouworganisatie LTO zei dat boeren bereid zijn hun steentje bij te dragen en dat ze nu al 80 procent elektriciteit uit duurzame bronnen gebruiken. Aan de landelijk klimaattafels heeft LTO toegezegd vrijwillig nog iets meer te willen dan doen de taakstelling. Boeren zijn meestal geen grootgebruikers van elektriciteit. LTO maakt zich zorgen over zonneparken op agrarische grond. Dit zijn voor individuele boeren vaak financiële opstekers maar de belangenorganisatie ziet het als een bedreiging voor de vaak moeizaam bereikte verkaveling van het buitengebied. De boeren willen graag in gesprek blijven met de gemeente.

Informatie
De politiek ging in het debat met de insprekers en de wethouder onder meer in op het informatieniveau bij individuele burgers en belangenorganisaties. Wethouder Henk van Zeijts beloofde te komen met een pakket met informatie over het onderwerp. Deze moet verschijnen vóór de inwonersbijeenkomsten die worden gehouden. Tijdens die avonden wil het college het vooral hebben over de beleidskaders en de inspraak en dus niet over de wenselijkheid van windenergie in het algemeen. Jos Israël (PvdA) vroeg zich, gezien de emoties die bij velen spelen, hardop af of dit gaat lukken.

10 februari vervolg
GB en VVD waren er nog niet helemaal uit en twijfelden of het collegevoorstel over twee weken als hamerstuk op de raadsagenda kan terugkeren. Er volgde een compromis: het voorstel komt op 10 februari als bespreekstuk in de raadsvergadering, voorzien van een motie van de 'twijfelaars'. Na de discussie kan dan worden besloten of het kan worden afgehamerd dan wel wordt doorgeschoven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant