Lochmess clan. Foto: Arjen Dieperink
Lochmess clan. Foto: Arjen Dieperink (Foto: )

Lochmess Clan rijzende ster in Lochemse muziekscène

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - In de gemeente Lochem bestaan veel verschillende muziekbands. Wie kende niet de Ides of May met Appie Daalmeijer (1950-2017). Na diens overlijden kwam zanger Herman Priester en werd de band omgedoopt tot PittCrew. Maar ook namen als Vunzing, Boy to Bounce en Giberisch komen de lokale muziekliefhebber wel bekend in de oren voor. Een tamelijke nieuwe ster in het rijtje is de Lochmess Clan.

Tussen de huizen ergens in het oosten van de gemeente Lochem komt Buddy Wendersteijt de verslaggever tegemoet lopen. "Loop maar door, ik moet nog iets ophalen. Kom er zo aan". Even later doemt een schuur met de naam 'De dorstige reiziger' op. De schuur is keurig omgebouwd tot café, maar klanten zijn alleen op uitnodiging welkom. Binnen zijn de leden van Lochmess Clan hun apparatuur aan het opbouwen. De band bestaat uit Owen Molenaar (drums), Buddy Wendersteijt (gitaar), Martin Stegeman (bas) en Nico Klumpert (zang).
De bar wordt bemand door de eigenaar van het 'café', die niet met zijn naam in de krant wil. Als een echte kastelein begroet hij zijn gasten die één voor één binnen komen druppelen. Zijn vrouw Wilma serveert koffie en andere versnaperingen. Op de vraag waarom de band in hun café komt optreden denkt zij even na voor ze antwoord geeft. "Eigenlijk komt het van mijn man vandaan. Wij kennen de bandleden en het leek ons leuk om onze vriendenkring er kennis mee te laten maken. Het kan hier zo mooi."

Krap
Ondertussen zijn de bandleden bijna klaar met hun opbouw. De gasten die nog steeds binnenvallen moeten krap voor de muzikanten langs om een plekje te bemachtigen. Ook leden van andere bands komen luisteren. Er worden snel wat foto's van de Lochmess Clan gemaakt, ook al is dit gezien de beperkte ruimte en de omvang van de band niet goed te doen.
Bassist Martin Stegeman (44) speelt al dertig jaar. Muziek stroomt door zijn aderen. " Ik ben door Buddy gevraagd om in de band te stappen. Voorheen speelde ik samen met Herman Priester, maar hij stopte bij ons. Onze zanger Nico kende ik ook en die heb ik bij Buddy voorgedragen." Stegeman speelde onder meer in Curio en Shok. Drummer Owen Molenaar (41) knikte instemmend. Hij speelde voorheen bij De Grunzels en Gibberisch. Molenaar neemt het stokje over. "Ik ben ook door Buddy benaderd."

Rock met emotie
"De naam Lochmess Clan geeft een andere associatie dan wat wij spelen", vertelt Molenaar. "Maar we konden geen naam bedenken." Lochmess Clan staat bekend voor een breed spectrum van de rockmuziek met emotie in al haar facetten. Zanger Nico Klumpert: "Wij treden zo'n vijftien keer per jaar op, hoofdzakelijke lokaal. Bijvoorbeeld in het Openluchttheater Lochem, de braderie, Groot Dochterensfeest en in het Dorpshuus Hoeflo in Harfsen.
De bandleden nemen plaats en korte tijd later golven de tonen van U2's 'Is it getting better ' door het café. Een van de aanwezigen vraagt op dat moment aan de 'kastelein' hoe lang hij het café al heeft. Hij kijkt de betrokkene aan: "Ach, een jaar of wat. We maken er geen sport van. Het is voor gezelligheid met onze vrienden". Lochmess Clan speelt rustig de avond door. En buiten het 'café ' is er niets te merken.

www.thelochmessclan.nl

Meer berichten