Ludieke actie ter promotie van BachHulp: Johan met hoge hoed. Foto's: Ina Stoel
Ludieke actie ter promotie van BachHulp: Johan met hoge hoed. Foto's: Ina Stoel
Vrijwilliger Centraal Vrijwilliger Centraal

Een warm hart voor techniek

LOCHEM - Sinds zijn verhuizing naar Barchem is Johan van Beek (66) actief in het dorp. "Een goeie manier van inburgeren en ik doe graag wat". Eerst negen jaar in Vereniging Contact als bestuurslid en aansluitend -en nog steeds- als commissielid. Het Spölvenne en het Dorpsplein is mede door zijn inspanningen tot stand gekomen. Nog steeds geeft hij er de planten water en verzorgt hij de stroom en het water bij activiteiten op het plein. "Op Oudejaarsavond werd op dit plein bijvoorbeeld een groot vuurwerk afgestoken en kon iedereen met een glas bier en een oliebol gelijk heel wat handen schudden".

Door Ina Stoel

De BarchHulp is een ander vrijwilligersproject waar Johan bij betrokken is. Als bewoners in Barchem iets zelf niet (meer) kunnen, dan kunnen ze een beroep doen op deze vrijwilligershulp. Het kan gaan om kleine reparaties in huis, tuinwerkzaamheden of vervoer. De zorgwerkgroep onder de paraplu van Vereniging Contact heeft dit opgezet. Daar zitten eigenlijk alleen dames in, maar een 'zorgeloze man' konden ze wel gebruiken. Verder is Johan al jaren betrokken bij de Barchemse4Daagse en verantwoordelijk voor de hele logistiek. Het afzetten van wegen, borden plaatsen, beheer parkeerweiden, enzovoort. De vrijwilligers voor het parkeren en de verkeersregelaars voor het overzetten van de wandelaars moeten via een e-learning cursus hun diploma halen.

In augustus wordt de 37e tractorpulling gehouden. Dit zijn wedstrijden waarbij opgevoerde tractoren in verschillende gewichtsklassen een sleepwagen 100 meter moeten trekken waarbij de sleepwagen steeds zwaarder wordt. Dit gaat 'oerend' hard en met donders spektakel! Het 40 jarige Hurricane team is de grote inspirator en organisator van dit grootse gebeuren. Deelnemers, komen uit het hele land en zelfs uit Europa. Johan is met zijn club van parkeerhulpen er verantwoordelijk voor de parkeerweides netjes gevuld te krijgen. Dit keer zijn de wedstrijden zowel op vrijdagavond als de zaterdagmiddag en avond. "Er zijn zóveel liefhebbers, die graag meedoen en zo kunnen we meer tractoren plaatsen. Inmiddels heb ik voor het parkeren een goed draaiboek samengesteld. Verkeersregelaars staan hoogstens vier of vijf uur op de weg of op de parkeerterreinen, zodat ze niet te zwaar belast worden. En daarna hebben ze gratis toegang tot de wedstrijden". Er is één parkeerweide, dat het stempel waterwingebied heeft. Voor het verkrijgen van een vergunning is het nodig, dat er matjes onder alle auto's komen te liggen om eventuele olielekken op te vangen. Johan vertelt, dat de gemeente hierop controleert. "Terwijl het volgens mij achterhaald is. Welke auto lekt er tegenwoordig nog olie?".

Johan heeft service hoog in het vaandel staan. Zowel bij zijn voormalige werk als service monteur als tijdens de vele vrijwilligers klussen is dit zijn uitgangspunt. "En als techneut kan ik hierbij geregeld mijn hart ophalen".

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden