Lege speeltoestellen en enkele fietsen van de leraren bij school. Foto: Arjen Dieperink
Lege speeltoestellen en enkele fietsen van de leraren bij school. Foto: Arjen Dieperink

Lochemse scholen zoeken digitale oplossingen

LOCHEM - Het corona-virus heeft Nederland in zijn greep. Het leven is op slot, en iedereen zoekt naar praktische oplossingen, zoals bijvoorbeeld de scholen.

Door Arjen Dieperink

De Stichting Christelijk Basisonderwijs Lochem-Laren wil digitaal met de leerlingen in contact blijven en stelt dagelijks een contacttijd voor tussen 10 en 14 uur. "Hopelijk beschikt u over internet en een pc, ipad of laptop, want dat is hiervoor nodig. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de schooldirecteur", zegt bestuurder Jacqueline Huijsmans. Het Staring College laat weten dat vanwege de grotere kans dat collega's thuis moeten blijven, de afdeling ICT stapsgewijs werkt aan oplossingen die thuis werken en leren beter ondersteunen." Hoe de invulling uiteindelijk zal worden is nog niet duidelijk.
Wel heeft het Staring College vorige week besloten om de laboratoriumjassen naar alle huisartsenpraktijken in de gemeente Lochem te brengen. "Op school hangen ze nu ongebruikt aan het rek terwijl de huisartsen juist behoefte hebben aan extra beschermde kleding. Zo helpen we elkaar", vindt het Staring College.

Horeca
De mededeling van de regering dat alle horecagelegenheden vorige week zondag om 18 uur de deuren moesten sluiten viel ook de Lochemse bedrijven rauw op het dak. Met name omdat het bericht pas een half uur voor het genoemde tijdstip naar buiten kwam.
"Ze geven ons een half uurtje om te gaan sluiten terwijl de gasten net het gerecht krijgen. Dat is wel heel erg kort dag, ze hadden de hele dag de tijd om het te laten weten. Wij laten de zittende gasten eten en sluiten dan" is de reactie van een restaurantmedewerker in Lochem. Een ander restaurant bediende eveneens de gasten die al binnen waren. Kort na de betaling sloten deze bedrijven. Ook een plaatselijke patatzaak had het rond de verplichte sluitingstijd nog druk. Maar inmiddels mag Chinees eten of patat halen niet meer. Alleen eten laten bezorgen is nog toegestaan. De café's werden net zo verrast door de overheidsmaatregel. Muziekcafé In den Olden Keijzer had de deuren nog dicht, men zou om 19 uur openen. Café H2O kon na twee uur te zijn open geweest weer sluiten.

Water
Drinkwaterbedrijf Vitens roept op geen water te hamsteren bij de supermarkten. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de levering niet in gevaar is."Drinkwater is namelijk zeer goed beschermd tegen virussen. De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nihil." Vitens voert voor de komende weken geen reguliere of geplande onderhoudswerkzaamheden uit. Denk aan het verwisselen van watermeters en hoofdkranen. Voor acute zaken is men vierentwintig uur per dag paraat.

Meer berichten