Waterstofwijk in Lochem | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Bron: gordonplant, att.CC BY 2.0

Waterstofwijk in Lochem

De gemeente Lochem zet in op een energieneutrale gemeente tegen 2030. Dit is overigens niet alleen een doelstelling van de gemeente Lochem, het besluit is rechtstreeks overgenomen uit het nationale klimaatakkoord van de Nederlandse overheid. De gemeente is aan het kijken hoe er zoveel mogelijk zonne-energie en windenergie ingezet kan worden. Daarnaast gaat er in Lochem een pilot lopen voor een waterstofwijk.

Energie via waterstof
Energieopwekking via waterstof is een vrij nieuwe methode die in Nederland nog niet op grote schaal is uitgerold. Er zijn wel enkele lokale initiatieven en ook Lochem denkt na over een pilot om enkele woningen op waterstof aan te sluiten. Een energie vergelijk maken voor een energieleverancier die enkel waterstofenergie levert is momenteel nog niet mogelijk. Wanneer waterstof een succes wordt, kunnen inwoners op termijn ook voor waterstof kiezen. Waterstof is uitermate schoon en het grote voordeel is dat het transport van waterstof via het bestaande aardgasnetwerk kan. Op den duur zal gas geen optie meer zijn en zo kan toch het uitgebreide aardgasnetwerk zinvol gebruikt worden. Degenen die energie op waterstof gebruiken, hoeven geen grote investering te doen; enkel de huidige cv-ketel moet vervangen worden door een speciale waterstof cv-ketel. Wat wel een investering vergt, is de installatie van een waterstofcentrale waar waterstof wordt opgewekt. Er zijn al energieleveranciers die hier onderzoek naar doen en ook in Lochem heeft een grote energieleverancier zich bij het project aangesloten.

De wijk Berkeloord
De pilot voor energie uit waterstof moet plaatsvinden in de wijk Berkeloord. Dit is een bewuste keuze. Hier staan namelijk nog veel oudere woningen die niet of slecht geïsoleerd zijn. Deze woningen zijn daarom minder geschikt voor aansluiting op een warmtepomp of aan het warmtenet. Voor deze pilot is

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V.. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden