Burgemeester Sebastiaan van 't Erve feliciteert elf inwoners van de gemeente Lochem persoonlijk via beeldbellen. Foto: PR
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve feliciteert elf inwoners van de gemeente Lochem persoonlijk via beeldbellen. Foto: PR

Koning eert elf Lochemers met onderscheiding

Algemeen

LOCHEM - De lintjesregen gaat dit jaar niet vergezeld van een feestelijke bijeenkomst op het Lochemse gemeentehuis. Maar wel mocht burgemeester Sebastiaan van 't Erve op vrijdag 24 april elf inwoners van zijn gemeente via beeldbellen persoonlijk feliciteren met het koninklijk huldeblijk. Acht werden benoemd tot Lid, twee tot Ridder en één zelfs tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Later dit jaar reikt de burgemeester alsnog de versierselen uit die horen bij de onderscheidingen.

Dr. D. de Wolff-Rouwendaal - Officier in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Didi de Wolff (74) uit Joppe heeft zich jarenlang ingespannen voor niet-gehonoreerde activiteiten bij het Academisch Ziekenhuis, later Leids Universitair Medisch Centrum. Zij was een nationaal en internationaal toonaangevend wetenschapper. Met name haar bijdrage aan de behandeling van patiënten met vaak zeldzame en complexe tumoren dwingt groot respect af. Zij was een van de eerste gespecialiseerde oogoncologen. Ze zette zich in voor Europese samenwerking en was voorzitter van een commissie die wetenschappelijke trials opzette om tot een optimale diagnostiek en behandeling van oogtumoren te komen. Daarnaast was dr. De Wolff een steun voor behoeftige gezinnen binnen de Joodse Gemeenschap Leiden. Ze trad met haar strijkkwartet op om fondsen te werven voor het bekende Laniado Medisch Centrum in Israël. Dr. De Wolff was voorzitter van de Stichting Vrienden van de Blindenbibliotheek in Israël.

H.M.H.M. Hulshof - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Herman Hulshof (66) uit Lochem zet een familietraditie voort: hij is de derde generatie die deze onderscheiding te beurt valt. Hulshof pakte als directeur in leerlooierij Koninklijke Hulshof's Vereenigde Fabrieken B.V. in Lichtenvoorde de milieuproblematiek aan en hield zich bezig met innoveren en verduurzamen van (oud) papier en leerverwerking. Hij introduceerde ook de scheiding van afvalstromen en was een belangrijke inspiratiebron voor duurzaam produceren. Hulshof introduceerde het 'Achterhoeks managementmodel' door de onderneming van een verticale naar een horizontale organisatie om te bouwen. In 1995 werd hij uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Hij initieerde onder meer de Tafel van Groenlo met als doel de Achterhoek de duurzaamste regio van Europa te maken. Hulshof was medeoprichter en voorzitter van de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij), die de transitie naar duurzame energie in de Achterhoek bevordert. Ook nu nog werkt hij aan milieubesparende technologie en lokale werkgelegenheid in de kartonindustrie.

H. Beuving-Boer - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Rita Beuving (71) uit Epse helpt vanaf 2010 bij Buurtbemiddeling Lochem bewoners met elkaar in gesprek te gaan. In 2011 kwam ze als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Als coördinator Bezoek en Ondersteuning Gorssel en omstreken ondersteunt zij mantelzorgers en alleenwonende en kwetsbare inwoners. In 2016 hielp ze als begeleider van de workshops POWER Veerkracht op Leeftijd in Lochem de mensen om anders te denken over ouder worden. Eerder al, van 1984 tot 1990 zette Rita zich in Epe in voor alfabetiseringswerk en gaf ze onderwijs aan laaggeletterden en analfabeten. Ook was ze twaalf jaar lang secretaris van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch, dat jaarlijks de deportaties naar Auschwitz herdenkt. Verder was ze actief in de WMO-adviesraad en de Stichting Eigen Bedreivigheid (De Villa) in Doetinchem.

E.C. de Gruijl - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Vanaf 1978 tot 2005 was Edith de Gruijl (49) uit Epse met veel toewijding mantelzorger voor haar verstandelijk beperkte zus Leontine. In 1980 werd ze vrijwilliger bij Stichting De Klup Deventer, die sport- en ontspanningsactiviteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke en meervoudige beperking. Ze geeft onder andere zwemles en is sinds 2000 ook een van de coaches van de zwemploeg die met de Deventer Sportploeg deelneemt aan de Special Olympics. In 2015 werd ze voorzitter. Vanaf 2004 is Edith vrijwilliger bij Stichting Deventer Sportploeg, die clubs stimuleert hun deuren te openen voor mensen met een verstandelijke beperking. En nu is ze mantelzorger voor haar ouders. Zij werd gefeliciteerd door de Deventer burgemeester Ron König, vanwege haar vrijwilligersactiviteiten in die gemeente.

H. Kamminga - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Huib Kamminga (69) uit Lochem was samen met zijn vrouw in 1998 oprichter van Stichting Trefpunt de Poort in Lochem die tot 2003 opvang bood aan mensen in directe woningnood. Ook creëerden zij een jeugdhonk. In 1990 werd Huib vrijwilliger en later secretaris van Schaakvereniging Lochem. Hij gaf jeugdleden les, is teamleider en tekent voor de website. Sinds 2010 is Huib vrijwilliger bij Stichting Culinaire Activiteiten Voor Ouderen, De Eetkamer, in Lochem en sinds 2015 lid van de Cliëntenraad van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Bij dorpshuis 't Overschotje kennen ze hem ook goed en van 2010 tot 2016 was Huib vrijwillig chauffeur bij Stichting Welzijn Lochem, waar hij met eigen auto ritjes verzorgde voor kwetsbare mensen.

H.J. Bötzel - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Het zat er al vroeg in bij Erik Bötzel (58) uit Gorssel. Op 16-jarige leeftijd was hij al vrijwilliger bij de Jeugdsoos en hij ontwikkelde zich tot voorzitter van Sport- en Cultureel Centrum 't Trefpunt Vanaf 1998 zet Erik zich enthousiast in voor de jaarlijkse Truckersdag De Lathmer. Bijrijders zijn de stralende, trotse en zwaaiende cliënten van de Lathmer. Al tien jaar is Erik spreekstalmeester bij evenementen van Oranjevereniging Gorssel. In 2015 werd hij bestuurslid van Stichting Openluchttheater Gorssel waar hij tal van belangrijke artiesten voor strikte. Van 1978 tot 2005 was Erik actief bij Sociaal Cultureel Werk Gorssel. Samen met zijn maatje Henk Veenendaal was hij in 1996 initiatiefnemer en organisator van smartlappenfestival Gorssel Huilt. In 1984 was Erik bij vogelvereniging De Volière Gorssel medeorganisator van de Wereldkampioenschappen in 't Trefpunt.

H. Veenendaal - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Vanaf de oprichting in 1978 is Henk Veenendaal (67) uit Gorssel steun en toeverlaat van Carnavalsvereniging De Gorsselnarren, als stimulator van het huisorkest De Spontano's, dat elk jaar de muziek verzorgt. De vereniging verzorgt ruim 35 jaar gezellige bijeenkomsten voor de bewoners van de Eefdese tehuizen en Henk is hier vanaf 1995 bij betrokken met het orkest De Hema's. In 2015 werd hij bestuurslid van Stichting Openluchttheater Gorssel. Hij ontwerpt en ontwikkelt de programmering. In 2017 werd Henk vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Hij is buschauffeur en organiseert uitstapjes. In 2018 was hij initiator van de Boodschappenbus in Epse en Gorssel. Verder werkt Henk elk jaar mee aan de Herdertjestocht rond kerst en is hij actief als pianist, tekstdichter en zanger bij vrijwel alle feestelijke gelegenheden in Gorssel. Samen met zijn maatje Erik Bötzel regelde Henk in 1996 het smartlappenfestival Gorssel Huilt. Hij kreeg als bijnaam 'De Nachtburgemeester' vanwege zijn verbindende rol binnen de Gorsselse gemeenschap.

Het echtpaar D. Woestenenk en mevrouw J.M. Woestenenk-Marsman - beiden Lid in de Orde van Oranje Nassau
Derk (59) en Joke (60) Woestenenk uit Laren zijn samen eigenaar van akkerbouw- en familiebedrijf Woestenenk Aardappelen. Hiernaast is Derk veertig jaar koster van de Protestantse Gemeente Laren. Derk en Joke zijn zeer betrokken bij de activiteiten in de kerk en Kulturhus 't Kruispunt. Het echtpaar is vanaf 2008 vrijwilliger bij deze stichting. Hij regelt onder andere de zaalinrichting, het podium en licht en geluid. Zij verzorgt de inhoudelijke mens en springt bij tijdens uitvaarten, evenementen en vergaderingen. In 1974 werd Derk bestuurslid van de Jeugdcommissie van Kleindiervereniging Pels en Pluim in Laren. Verder was Derk bestuurslid en voorzitter van Begrafenisvereniging Laren. Hij was initiator van onder andere een nis voor urnen en een strooiveld. Van 1992 tot 1999 was hij secretaris en voorzitter van de Prins Willem Alexanderschool.
Joke is vanaf 2002 bestuurslid bij de Larense Gymnastiekvereniging. Als geboren organisator beheerde zij onder andere het secretariaat. In 2018 zette zij zich enthousiast in voor het 80-jarig jubileum. Zij was ook secretaris van de Stichting Braninkhal in Laren. Vanaf 2006 is Joke betrokken bij Vrouwen van Nu, afdeling Laren. Verder was ze dertien jaar bestuurslid van de Vereniging Laren & Oranje, waar ze bijdroeg aan de organisatie van activiteiten. Ook was Joke ruim vijftien jaar vrijwilliger bij de Prins Willem Alexanderschool als overblijf-, voorlees- en oversteek- en creamoeder en was ze lid van de Ouderwerkgroep.

J.H.W. Ruiterkamp - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Ruiterkamp (68) uit Laren zette zich 32 jaar in voor de Larense Ondernemersvereniging. Als voorzitter en bestuurslid van de Kermiscommissie was hij nauw betrokken bij de organisatie van de Larens Kermis. Hij was verantwoordelijk voor de marketing en op- en afbouw van de kermisattracties en onderhandelde met externe partijen. Ook zette hij zich in voor de kerstbomenactie en spande zich in voor de Zetorclub Nederland. Als voorzitter was hij de verbindende factor, mede door zijn technische ervaring. Jan was voorheen ondernemer (Slootsmid B.V landbouw- tuin en groentechniek).

B van Huizen-Witteveen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Betsy van Huizen (74) uit Gorssel is vrijwilligster/begeleidster bij Zozijn en buddy en ze ondersteunt activiteiten zoals het zomerfeest. Betsy had verschillende functies bij de KNVB en kreeg voor haar inzet en gedrevenheid in 2008 de gouden speld. Als secretaris van Voetbalvereniging Gorssel nam ze veel organisatorische taken op zich. Al vijf jaar organiseert zij de jaarlijkse dag van de Eric Braamhaar Foundation, voor mensen met een geestelijke en/of verstandelijke beperking. Betsy is medeoprichter/bestuurslid van Stichting IJsselwijs. Door haar inspanningen is de doelstelling gehaald om jong en oud samen te laten musiceren en optreden in Het Trefpunt in Gorssel. Betsy heeft vanaf de oprichting van de Sportraad gemeente Lochem als bestuurslid onder andere het aangepast sporten voor gehandicapten in haar portefeuille. Mede door haar inzet voerde een aantal voetbalverenigingen in de gemeente Lochem het G-voetbal in. Jaarlijks is ze begeleidster bij Stichting Tendens Vakanties voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking en voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant