Rieky Ligtenberg en Dorine Witjes zijn coördinator bij de Wereldwinkel. Foto's: Wendy Goodin
Rieky Ligtenberg en Dorine Witjes zijn coördinator bij de Wereldwinkel. Foto's: Wendy Goodin
De Vrijwilliger Centraal

Vrijwillig een winkel runnen?

“Ja, eigenlijk werken wij vrijwillig in een winkel”, beamen Dorine en Rieky lachend. “Met alles wat er bij komt kijken. Maar wel met een doel om eerlijke en duurzame producten te kopen en te verkopen”. Het levert ze geen geld op, maar voldoening en plezier des te meer. Dankzij Dorine Witjes en Rieky Lichtenberg, en nog meer dan twintig vrijwilligers, is het mogelijk dat de Wereldwinkel één van de unieke plekjes in Lochem is waar je fijn lokaal kunt winkelen. Met Dorine en Rieky als coördinatoren van de winkel. De bedrijfsleiders? “Nou nee, we werken hier echt samen en bepalen in werkgroepen voor verschillende onderdelen zoals inkoop en PR ook samen wat er gebeurt in en om de winkel.”

Door Wendy Goodin

De Wereldwinkel in Lochem is gevestigd in een mooi Jugendstil-pand aan de Walderstraat. De winkel is niet alleen aan de buitenkant een plaatje. Ook het interieur is uitnodigend vanwege de unieke producten en het verzorgde interieur. De winkel heeft dan ook net een grondige opknapbeurt achter de rug. De vloer is vervangen en er zijn nieuwe presentatiemeubels gemaakt. “We hebben goed gebruik gemaakt van de periode waarin we niet veel konden vanwege corona", verklaart Dorine. “Alle vrijwilligers hebben wel iets gedaan, en samen kun je dan een heleboel, zo blijkt maar weer. Dat geeft een heel goed gevoel en we hebben gemerkt dat daardoor iedereen verbonden bleef met de winkel terwijl hij dicht was.”

Zowel Rieky als Dorine staan pal achter de missie van de Wereldwinkel. “Eerlijke handel verkopen met een eerlijke prijs”, legt Rieky uit. “Je weet dat alle producten op een goede manier zijn gemaakt. Dat kinderen daardoor naar school kunnen en in hun onderhoud kunnen worden voorzien. Dan is het artikel misschien duurder maar het geld gaat wel naar de juiste mensen.” Naast een bijdrage leveren aan eerlijke handel geeft ook het team vrijwilligers waar ze deel van uitmaken voldoening. Dorine: ”Het werken met allerlei verschillende mensen, ieder met een eigen talent, geeft energie. We doen het echt samen.”

Om bij de Wereldwinkel te werken hoef je niet een bepaalde leeftijd te hebben. Rieky legt uit: “Jong, oud, voor iedere leeftijd is er wel iets interessants aan het runnen van de winkel. Waar het vooral om draait is dat je energiek bent. Daarmee raak je de mensen die de winkel binnenkomen.” Dorine beaamt dit. Zij kreeg zelf interesse in de Wereldwinkel toen ze eens binnenwandelde en een vrolijke en energieke dame in de winkel trof. “Dat werkte aanstekelijk. Toen ik ook nog zag dat het vrijwilligerswerk maar een halve dag in de week aan tijd kostte heb ik me aangemeld.” Maar van het een kwam het ander, er bleken veel leuke taken te horen bij het runnen van een winkel, en dus nu doet Dorine veel meer dan in de winkel staan.

En wat wordt het volgende project? Dorine en Rieky weten het precies: “we willen ons nog meer zichtbaar maken, bijvoorbeeld via social media. Dat doen we al maar dat willen we een boost geven. Wij denken namelijk dat Lochem best trots kan zijn op zijn unieke winkeltjes. En we willen laten zien dat wij er daar één van zijn.” Twee trotse winkeliers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden