Afbeelding
Arjen Dieperink

Er zit weer muziek in Advendo

Algemeen

Lochemse muziekvereniging hervat eindelijk de repetities

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Bij muziekvereniging Advendo sloeg de boodschap op donderdag 12 maart in als een bom: van 'geen handen meer schudden' tot 'iedereen moet thuiswerken, geen evenementen meer en risicogroepen (ouderen) moeten thuis blijven'. Maar de activiteiten mogen langzaamaan weer worden opgestart. Er zit weer muziek in.

“Blijven jullie even buiten wachten tot de anderen via de andere deur zijn vertrokken en alles weer klaarstaat”, vraagt Advendo-voorzitter Petra Fust-van Holland aan enkele leden die met hun instrument onder de arm aan komen fietsen. In het verenigingsgebouw De Imenkamp hangen affiches met onder meer de tekst: ‘Houd je aan de regels. Muziek maak je nu nog alleen maar straks weer samen.’
Terwijl ze aan de 12-jarige Sebastiaan vraagt of hij wel op de juiste plek zit, zegt Petra Fust: “Maar je bent toch lid van Advendo om met elkaar muziek te maken en elkaar te ontmoeten. Dus we waren enorm blij toen het bericht van de KNMO kwam dat we weer langzaamaan onze activiteiten mochten opstarten en de gemeente Lochem ons belde dat we groen licht kregen om weer te beginnen”.
Sebastiaan blijkt toch op de verkeerde stoel te zitten. Hij is verbaasd: “Dan hangt het kaartje op de kop waar iedereen op staat welke plek hij heeft.” Maar gedwee gaat hij naar de juiste plek en zijn eerste stoel wordt snel schoongemaakt. Intussen komen ook de andere muzikanten één voor één binnen, ontsmetten zich en zoeken hun schoongemaakte stoel.

Jong en oud
De dag dat de lockdown werd afgekondigd zit Fust nog vers in het geheugen. ”Bij onze verenging is er een grote spreiding in leeftijd. Daar zijn we trots op als Adfvendo, maar de mix van jonge en oudere leden zorgde wel voor een groot risico. Het bestuur van Advendo besloot meteen de repetities van die avond te annuleren. De gezondheid en veiligheid van onze leden gaan voor alles, dus even niet repeteren en afwachten."
Maar dat afwachten duurde langer dan verwacht. Advendo zat dicht, het ene concert na het andere moest worden geannuleerd. Het geplande uitwisselingsconcert met een orkest uit Zwitserland, waar veel leden zich op hadden verheugd, ging niet door. De traditionele optredens tijdens Palmpasen, Koningsdag en Dodenherdenking konden niet worden gedaan. Ook Advendo Kids Night en Lochem Pop Meest Harmonie, een jaarlijks evenement, werden afgelast.

Stil
Ook was er in het kader van vijfenzeventig jaar bevrijding een groots concert georganiseerd met alle muzikanten uit de MuziekGolf, een stichting waarin de muziekverenigingen uit de gemeente Lochem samenwerken. “Niets kon doorgaan en we mochten niet samen repeteren. Verder konden we onze projecten om kinderen in aanraking te laten komen met onze instrumenten en muziek niet door laten gaan. Alle andere activiteiten die wij buiten muziek maken samen doen vervielen ook. Ik ben al sinds mijn achtste lid van deze vereniging en het is nog nooit zo stil geweest“, aldus de Advendo-voorzitter.
Binnen een week vergaderde het Advendo-bestuur online met het programma Zoom. De lessen van de jeugd weden online voortgezet. “Echt super hoe snel de docenten dit opgepakt hebben en hoe gemotiveerd de kinderen bleven. Daarnaast zijn we met onze muziekgroepen en het orkest 'in no time’ overgeschakeld op verschillende digitale methodes. De ‘Advendo Muziek Quiz’ is in het leven geroepen, een on-line nieuwsbrief is gelanceerd, onze jeugd heeft samen filmpjes opgenomen en Advendo had zelfs haar eigen ‘Advendo TV’ voor onze slagwerkers. De creativiteit van onze docenten, dirigent en leden is nog nooit zo sterk naar voren gekomen. Iets waar ik als voorzitter enorm trots op ben.

Geoefend
Muziekboerderij De Imenkamp stond enkele maanden leeg en de huurders mochten er geen gebruik van maken. Dat gaf een klusteam de tijd om de ruimte een frisse make-over te geven. Petra Fust neemt zelf ook plaats in de groep en haalt haar instrument tevoorschijn. ”Wie van jullie heeft tijdens de lockdown geoefend?“ vraagt de dirigent. Enkele handen gaan de lucht in. “Mooi” is zijn antwoord, waarna de eerste tonen de ruimte vullen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant