Tilly Jagerman en Jeroen Mud hebben straks meer tijd om te gaan lezen. Foto: Arjen Dieperink
Tilly Jagerman en Jeroen Mud hebben straks meer tijd om te gaan lezen. Foto: Arjen Dieperink

Artsenechtpaar Jeroen Mud en Tilly Jagerman neemt afscheid

LOCHEM - Op 1 juli zullen huisarts Tilly Jagerman en KNO-arts Jeroen Mud met hun werkzaamheden stoppen. Covid-19, beter bekent als het coronavirus gooit roet in het afscheid nemen.

Door Arjen Dieperink

Het geknars van het grint verraadt de komst bij de voordeur, de deurbel is eigenlijk niet meer nodig. "Ik ben Jeroen en dat is Tilly", zo introduceert Jeroen Mud zijn vrouw en zichzelf. "Zullen wij buiten achter het huis gaan zitten?", is zijn vraag. Kort daarna staan de rieten stoelen zo opgesteld dat er de anderhalve meter afstand gegarandeerd is. Gezondheid en welbevinden staan ook thuis hoog in het vaandel. Ondertussen schenkt Tilly Jagerman de drie glazen vol met water.

Studie
Tilly en Jeroen kennen elkaar van het gymnasium in Almelo. "Wij zijn geen Tukkers, maar zijn wel in Almelo opgegroeid", laten ze weten. Na het gymnasium gingen beiden naar de universiteit in Groningen. "Voor de studie medicijnen was er een lotingssysteem, ik ben ingeloot en Tilly niet", vertelt Jeroen terwijl hij Tilly's arm vastpakt. "Eigenlijk moeten wij het meer over haar hebben en niet over mij", vult hij aan.

"Zoals Jeroen al zei, ben ik uitgeloot. In het tussenjaar ben ik biologie gaan studeren en het jaar erop kon ik ook met de medicijnenstudie aan de gang." Na Groningen deden ze de vervolgstudie in Rotterdam. Na hun studie gingen ze werken in Dordrecht. Jeroen bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en Tilly bij een huisartsenpraktijk.

Meisjesnaam
Haar hele huisartsenperiode heeft zij nooit een eigen praktijk gehad. In 1996 kwam het echtpaar in Lochem wonen. " Tijdens de afscheidsreceptie van Jeroen zijn voorganger, Bierens de Haan, in het ziekenhuis van Zutphen kwam ik Jeroen van Huijstee tegen. Na een korte kennismaking klikte het en ik ben in zijn praktijk gaan werken." Tilly Jagerman heeft er bewust voor gekozen haar meisjesnaam te gebruiken. "Ik wil de schijn voorkomen dat bij doorverwijzing naar de KNO, men denkt dat ik er belang bij heb dat de patiënt bij Jeroen komt. Uitsluitend als huisarts schrijf ik een doorverwijzing."
Met een glimlach op haar gezicht laat Tilly weten: "Wij zijn van Dordrecht naar Lochem gegaan. Tijdens mijn tijd in Dordrecht liet ik een patiënt weten dat ik ging vertrekken naar het oosten. De reactie van betrokkene was leuk: 'U ook al! Het lijkt of alle artsen naar het oosten gaan. Dokter Mud gaat er ook heen'. Toen heb ik laten weten dat ik dokter Mud achterna ging."

Het vak is veranderd
In hun vakgebied hebben ze genoeg zien veranderen. "Mijn KNO-vakgebied doe ik met passie. Het is een ambacht. Je kunt in een relatief korte tijd veel fiksen. Ik ben nog van de oude garde die alles op zijn vakgebied doet. De jongere generatie KNO-artsen doet tegenwoordig een deelspecialisatie in hun vak. Mensen zoals ik, sterven uit in mijn vakgebied."
Tilly Jagerman knikt bevestigend: "In de huisartsenpraktijk zie je ook dat de praktijkondersteuner taken van de huisarts over neemt. Wat ook essentieel is dat je een goede assistent hebt die de patiënt en de thuissituatie kent. Yvonne Loman is zo'n assistent."

Niet over patiënten praten
De patiënt staat bij het artsenpaar op de eerste plek. "Wij spreken thuis nooit over de patiënten. Er wordt geen naam genoemd en als wij ergens over spreken betreft het de diagnoses." Tilly knikt instemmend bij de woorden van Jeroen en vult het gesprek aan: "Een patiënt komt niet voor niks bij je. Een goed gesprek kan ook rust en genezing geven. Men mag zich niet schuldig voelen".
Het is duidelijk, men heeft hier met een mensen-mens te maken. "Zij kan heel goed luisteren", laat Jeroen weten. Hoofdzakelijk werkte Jagerman in de huisartsenpraktijk van Van Huijstee. Tevens was zij ook werkzaam in de praktijken van de huisartsen Meijer, Vos, Van Dalfsen en later bij Yzci.

Artsenfamilie
"Eigenlijk zijn wij als familie best een beetje saai", laat Tilly Jagerman lachend weten. "Als wij met ons allen aan tafel zitten zijn het hoofdzakelijk artsen. Wij zijn arts, onze zoon is huisarts, net als zijn vrouw, de derde is met een arts getrouwd." Op de vraag aan het eind van het interview of ze nog iets kwijt willen, reageert Jeroen Mud: "De cirkel is rond, wij hebben een mooi vak en hebben het altijd met veel plezier gedaan. Per 1 juli stoppen wij. Ons hart is verpand aan Lochem en haar bewoners."

Afscheid dokter Jagerman
Op dinsdag 30 juni is er gelegenheid om van 15.00 tot 17.00 uur afscheid te nemen van dokter Jagerman bij de huisartspraktijk van dokter Van Huijstee aan de Slootwijkersteeg 11. In verband met de corona-maatregelen zal dit buiten plaats vinden waarbij op gepaste afstand afscheid kan worden genomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden