Links Jan en rechts Henk. Foto: Ria Elstgeest
Links Jan en rechts Henk. Foto: Ria Elstgeest
DE VRIJWILLIGER CENTRAAL

Stadshuus Lochem is écht leuk!

LOCHEM - In de gezellige en ruime huiskamer met lange banken vol vrolijk gekleurde kussens van HET STADSHUUS praten twee mannen met warmte en enthousiasme over hún gastheerschap. Ze vertellen over de sfeer, het team, het bestuur, de bezoekers en de gasten, voor wie heel veel te doen is. Er zijn ook vergaderruimtes te huur. Voor hen allen koffie en thee verzorgen, de boel ruim, schoon en gezellig houden, daarvoor werken Jan Bijloo en Henk Brons regelmatig als vrijwilligers.

Door Ria Elstgeest

Zo’n twee jaar geleden zijn ze hier binnen gerold via de vacaturebank van SWL. Jan Bijloo vertelt: “Ik heb geen behoefte meer om bestuursfuncties uit te oefenen. Er zijn hier in het Stadshuus zoveel mogelijkheden om leuke dingen te doen. Zoals een kookstudio in het souterrain, waar voor een groep mensen gekookt kan worden. Ik ben met een vriendin gaan uitzoeken of er liefhebbers zijn, als wij voor hen koken. Van een eerste keer met 18 gasten is het sindsdien elke maand uitverkocht geweest en staan we met z’n vieren te kokkerellen. Door corona is dat nu eens in de maand twee keer in een week geworden. Twee keer een halve volle bak: geheel volgens de RIVM regels. Ik word er gewoon elke keer weer blij van! Het geeft mij energie! Ik doe het voor de gasten en voor mezelf. Die kookstudio is trouwens ook te huur voor verjaardagen en kookfeestjes. Erg leuk hoor!”.

Zorgt gastheer Jan vooral ook voor de innerlijke mens, dan is Henk Brons vooral de “alles moet er schoon, verzorgd en netjes uitzien” gastheer. Henk geniet van de keren dat er vergaderingen zijn en hij met een goed gevulde koffiekar kan binnenwandelen. Of van toevallige binnenkomers die hij ontvangt met een vriendelijk woord. “Hiermee de ander plezier doen, daar geniet ik van”. Drie jaar geleden is zijn vrouw overleden en viel Henk in een gat. Hij maakte de keuze niet te gaan kniezen maar wat te gaan doen: vrijwilligerswerk dus. “Ondanks mijn fantastische buren wilde ik meer sociale contacten gaan leggen. Gewoon voor een dagelijks praatje. Ik ben dus naar de vrijwilligerscentrale gegaan, hier terecht gekomen en lid geworden van een mannenkoor!”

Nu de heftigheid van het sluiten van het Stadshuus wegens corona achter de rug is, ontstaat er een nieuwe gewoonte. Het nieuwe seizoen met de cursussen, de leuke dingen, beginnen weer. Jan en Henk zorgen met de anderen uit hun team, dat alles volgens de RIVM richtlijnen georganiseerd wordt: met name “de ander-en-halve meter”. Daar voelen zij zich verantwoordelijk voor.

Als er iets is dat ze willen veranderen dan is dat de entree. Maar dat is toekomstmuziek. Jan vertelt over de veelheid aan mogelijkheden om te doen hier in het Stadshuus. Zo leuk om te zien hoe mensen hier komen sjoelen, breien, schilderen, vilten, muziek maken en nog meer. Daar zouden meer mensen van rond de veertig van moeten weten, want de meesten zijn toch wel wat ouder. En dat is jammer, gezien het enorme aanbod aan creatieve activiteiten en mogelijkheden.

Het Stadshuus draait geheel op eigen inkomsten en ontvangt géén subsidie! Dus hoe meer mensen gebruik maken van alle mogelijkheden, des te meer kunnen met name de vrijwilligers hun “het is gewoon leúk!!” gevoel hun uren draaien.

Beiden vertellen : ”Wij doen het werk hier met plezier, wij voelen ons gewaardeerd. Het bestuur is aanspreekbaar, je wordt serieus genomen. Ook door de coördinatoren, collega’s en gasten. We hebben een activiteiten coördinator nodig en een coördinator voor de kookstudio: daar zijn vacatures voor. Wij denken en vinden, dat het Stadshuus meer bekendheid verdient!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden