<p>Maaike van &#39;t Oever en Henk en Trudy Koning ter Heege op zolder waar alles klaar staat voor pakjesavond. Foto: Arjen Dieperink</p>

Maaike van 't Oever en Henk en Trudy Koning ter Heege op zolder waar alles klaar staat voor pakjesavond. Foto: Arjen Dieperink

Voor elk kind een Sint: klein gebaar met groot geluk

Particuliere sinterklaasactie in Epse e.o. gaat verder als stichting

EPSE - Het duurt nog zeven weken en dan is het zover: sinterklaasavond, pakjesavond voor veel kinderen. Maar lang niet voor allemaal, want ouders of verzorgers kunnen het kinderfeest lang niet altijd betalen. Daarom startte Trudy Koning ter Heege-Jonkman (48) als particulier een initiatief om daar wat aan te doen. Vanaf dit jaar gebeurt dat in de vorm van een stichting.

Alles in huize Koning ter Heege staat in deze tijd in het teken van pakjesavond. "Het is een van de leukste avonden voor kinderen. Helaas zijn er ook ouders die door economische omstandigheden geen cadeaus kunnen kopen. Dat is heel schrijnend. In Klarenbeek liep ik tegen het idee aan en daar heb ik enkele jaren op eigen titel met vrijwilligers voor een leuke pakjesavond gezorgd", vertelt Trudy.
De pakjesavond-organisatie is tegenwoordig geen particuliere onderneming meer. Op 5 maart van dit jaar werd alles in een stichtingsvorm gegoten: de Stichting Voor elk kind een Sint Epse e.o. Trudy is zelf voorzitter en Maaike van 't Oever nam de rol van secretaris op zich. Trudy en Maaike kennen elkaar door de kinderen. "En ik vond het een mooi initiatief van Trudy om kinderen van wie de ouders iets minder te besteden hebben ook een mooie sinterklaasavond te bezorgen", zegt ze. Trudy vond ook haar man Henk bereid een bestuursfunctie te vervullen: hij is penningmeester. "Ach, ik deed al hand-en-spandiensten en was toch wel bij het geheel betrokken", zegt hij.

Stichting
Over de redenen dat het particulier initiatief een stichting is geworden is Trudy duidelijk. "Toen wij nog geen stichting waren werden de giften op mijn rekening gestort. Er waren mensen die dit niet prettig vonden. Begrijpelijk. Verder schept de stichtingsvorm ook de mogelijkheid voor bedrijven om de bedragen waarmee zij ons sponsoren af te trekken van de belasting. Op deze manier hopen wij nog meer steun te krijgen."
"Wij zijn een kleine stichting met een prachtige groep vrijwilligers. Wel is het in deze tijd wel even uitvogelen hoe wij op een veilige manier, binnen de RIVM-eisen, ons werk gaan uitvoeren. Denk aan het inpakken en het wegbrengen van de cadeautjes. Voorheen brachten wij het bij de kinderen binnen, maar ik denk dat we ze nu bij de voordeur moeten afgeven", aldus Trudy.

Meer kinderen
Dat de actie 'Voor elk kind een Sint' duidelijk in een behoefte voorziet is te merken aan het aantal deelnemers. Bij de start drie jaar geleden ging het nog om twaalf kinderen. Vorig jaar waren dat er al drieëntwintig en dit jaar zelfs vierendertig, uit veertien gezinnen. De drie bestuursleden lopen ondertussen de trap op, naar de zolder die volledig is ingericht om de cadeaus in te pakken. Op iedere doos prijkt een naam. Trudy Koning ter Heege kijkt tevreden rond. Zij weet nog precies welke cadeaus de kinderen vorig jaar hebben gekregen.
Zij hoopt ook nu weer op veel hulp. "Behalve een financiële gift kan men ook nieuwe cadeautjes schenken. Bij ons aan de voordeur (Ronde Weie 13 te Epse - AD) staat een ton waar die in gedeponeerd kunnen worden. Alle cadeautjes pakken wij zelf in en daarom hebben we ook behoefte aan inpakpapier".

Gorssel
Behalve Epse worden dit jaar ook de kernen Eefde, Gorssel, Harfsen en Joppe bezocht. Almen zal er met ingang van volgend jaar worden bijgevoegd. "Daarmee hebben wij de gehele voormalige gemeente Gorssel als gebied", aldus Trudy.
"Aangezien wij een stichting zijn geworden komen wij ook in aanmerking voor steun van Clubsupportactie van de Rabobank. Men kan nu een stem op ons uitbrengen via de Rabobank-app, bij het kopje zelf regelen. Wij zijn te vinden onder Sint. Elke stem is geld waard", besluit Trudy Koning ter Heege.
Financiële bijdragen zijn welkom op rekeningnummer NL02 RABO 0354 6478 30 ten name van Stichting voor elk kind een Sint Epse e.o. Een klein gebaar bij een kind geeft groot geluk, daar zijn de bestuursleden wel over eens. Info: tel. 06-20156115.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden