Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei
Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Sociale verankering biedt voetbalclubs in Lochem hoop voor toekomst: ‘Geduld is een schone zaak'

Algemeen

LOCHEM - Samen juichen en samen treuren, kleedkamerhumor en teambuilding. Het zijn facetten die minstens vier weken lang ‘on hold’ staan door de aangescherpte coronamaatregelen in het amateurvoetbal en alle overige amateursporten. Doorzakken in de derde helft en het meeleven langs de lijn door supporters was er ook al niet meer bij. Hoe gaan de voetbalclubs om met deze onzekere situatie? Een rondje langs de velden in de gemeente Lochem.

Door Roy Heethaar

De derby tussen Sportclub Lochem en Witkampers, Gorssel-Epse en de onderlinge buurttwisten tussen Eefde, Almen en Harfsen. Ze brengen elk jaar weer honderden, en in het eerste geval zelfs duizenden mensen op de been. Alle betrokkenen koesteren er warme herinneringen aan, maar komt die ‘goede oude tijd’ straks nog terug? Geen club uit de gemeente Lochem die daar echt aan twijfelt. Gesteund door trouwe leden en vrijwilligers, zullen de clubs overleven in deze barre coronatijden. Dat is de opvatting die bij alle ondervraagde verenigingen in de gemeente Lochem leeft.

Kanttekening
Al maakt Witkampers-secretaris Iwan Bos wel een realistische kanttekening: ,,Het voortbestaan zien wij vooralsnog niet in gevaar komen. En mocht het bij vier weken stilleggen blijven, dan verwachten wij dat leden, sponsoren en vrijwilligers wel aan boord blijven. Maar alles valt of staat natuurlijk met hoelang dit gaat duren. Mijn persoonlijke verwachting is dat we pas na de winterstop weer wedstrijden mogen gaan spelen. In dat geval mogen we alleen maar hopen dat iedereen gemotiveerd en erbij blijft.”

Een sterke terugloop van het ledenaantal, vrijwilligers en sponsoren wordt bij de dorpsclubs Epse, Gorssel, Almen, Eefde en Harfsen minder gevreesd. Zo leert een rondvraag. Gemene deler in de antwoorden van de ondervraagde voorzitters, is dat ze spreken van een hechte vereniging, die diep verankerd zit in de samenleving. ,,Ik ben niet bang voor teruglopende ledenaantallen, per slot van rekening overkomt ons dit allemaal; sportbreed”, zegt Sportclub Eefde-voorzitter Johan Peters. ,,Vooral ook het fenomeen van een derde helft is bij velen van groot belang. En dat is iets wat je bij meer individuele sporten veel minder vindt. Op het moment dat we deze periode over een half jaar hopelijk achter ons kunnen laten, zitten velen denk ik juist weer te wachten op een partijtje voetbal.”

Almen-voorzitter Bert Wentink zit evenmin met de handen in het haar: ,,Wij zijn een zeer kleine maar gezonde en sfeervolle club. Het sociale gebeuren staat hier erg hoog aangeschreven. Geduld is een schone zaak. Het voetbalplezier komt hier zeker wel weer terug, al duurt het misschien wat langer dan we willen.”

Financiële pijn
Laat onverlet dat de financiële pijn zich bij elke vereniging laat voelen. Witkampers-secretaris Iwan Bos: ,,Over vorig seizoen hebben wij zo al meer dan een derde van de inkomsten misgelopen; met name het missen van de derby tegen Sportclub Lochem deed pijn.” Lochem-voorzitter Jakob Boelens spreekt van soortgelijke cijfers. ,,De kantineopbrengst was vorig seizoen 30 procent minder. Enorme meevaller is dat een aantal sponsoren bereid is ons extra te steunen in deze moeilijke tijden en al voor de komende jaren vooruit heeft betaald.” Die luxe heeft lang niet elke club. Zeker de dorpsclubs niet. Die moeten vaak bouwen op de lokale middenstand, die zelf ook keihard wordt geraakt door de coronamaatregelen.

Gorssel en Epse werkten tot vorig seizoen samen onder de noemer Epse Gorssel Combinatie. Wordt een fusie in de nabije toekomst wellicht weer noodzakelijk, gevoed door de gevolgen van de coronacrisis? Job Dietrich, voorzitter van Gorssel, beweert van niet. ,,Dat is niet aan de orde. De toekomst ziet er prima uit”, zegt hij zelfs. ,,Ondanks alle perikelen met covid-19 hebben we alle leden nog behouden, zelfs voldoende aanwas bij jeugd en senioren. Sponsoren blijven ons trouw en dus hebben we er alle vertrouwen in dat we hier alleen maar sterker uitkomen.” Epse-voorzitter Willem Gorter: ,,Op dit moment is een samenwerking met v.v. Gorssel niet aan de orde.”

Halve competitie
De clubs in de gemeente Lochem hebben er weinig fiducie in dat de competitie straks afgerond kan worden. Harfsen-voorzitter Wessel Ruiterkamp opteert daarom voor een halve competitie, net als Bert Wentink van Almen. En wordt er in de competitieluwe periode nog in kleine groepjes doorgetraind (met maximaal vier personen). In Harfsen niet. Ruiterkamp: ,,Wij hanteren momenteel de lijn dat we geen enkele vorm van samenkomst willen stimuleren. Dus ook niet in kleinere vorm. Het advies is ook duidelijk, zoek met elkaar niet de randjes op.”

Die insteek staat haaks op de visie van Sportclub Lochem. ,,Wij richten ons op zoveel mogelijk blíjven voetballen”, zegt voorzitter Jakob Boelens. ,,Zeker voor de jeugd vind ik het belangrijk dat ze de mogelijkheid krijgen om te kunnen blijven sporten. En zij mogen ook gewoon blijven trainen met de huidige maatregelen. Voor senioren zijn de mogelijkheden beperkt, maar binnen het toelaatbare zullen we zoveel mogelijk blijven trainen met de bal.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant