De vrijwilligers Antoinette Kluwer, Carla Kistenmaker en Claske de Waal (vlnr) druk aan het werk. Foto: Arjen Dieperink

De vrijwilligers Antoinette Kluwer, Carla Kistenmaker en Claske de Waal (vlnr) druk aan het werk. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Zorgtuin Gorssel helpt Voedselbank met oogst

Algemeen

GORSSEL - De Zorgtuin aan de Veenweg in Gorssel is niet meer weg te denken. Het sociale en maatschappelijke project heeft zijn bestaansrecht wel bewezen. Bijvoorbeeld als gulle gever voor de Voedselbank, waar heel wat van de groenteoogst naartoe gaat.

Door Arjen Dieperink

De poorten van de Zorgtuin staan wagenwijd open. Drie dames zijn in een hoek druk bezig met bladruimen: de tuin wordt winterklaar gemaakt. Antoinette Kluwer, Carla Kistenmaker en Claske de Waal zijn bezig rond de tuintafel, die op zo'n hoogte is gemaakt dat ook personen in een rolstoel met de planten bezig kunnen zijn. Carla Kistemaker is al drie jaar vrijwilliger in de Zorgtuin. De andere dames lopen ook al vele jaren mee. "Ik had pompoenen over en heb die toe naar de Zorgtuin gebracht. Het werd hier een enorm succes" zegt Antoinette Kluwer.
De Zorgtuin is ontwikkeld op het terin van de gemeentewerf van de voormalige gemeente Gorssel. Het project probeert een brug te slaan tussen jong en oud en is breed toegankelijk voor diverse doelgroepen. Zo komen met de regelmaat van de klok leerlingen van de Vullerschool er een handje helpen.

Tevreden
De initiatiefnemer van de Zorgtuin, Henk van Dort, kijkt tevreden naar het behaalde resultaat. In het verleden zei hij al: "Mede door de brede toegankelijkheid draagt de zorgtuin bij aan de leefbaarheid in Gorssel voor zwel kwetsbare als weerbare burgers."
Achter in de Zorgtuin zijn de velden leeg. De groenten zijn gisteren geoogst, met als een van de dankbare afnemers de Voedselbank. In de afgelopen weken kon die gratis tien kratten spinazie, drie kratten prei, acht kratten bieten, twaalf kratten andijvie en 350 kilo pompoenen ophalen. Ook woonzorgcentrum De Borkel was blij, want toen de planten nog volop in bloei stonden werd er elke week een bloemetje bezorgd. Tijdens NLDoet-dag kwamen burgemeester en wethouders van Lochem helpen in de tuin. Verder mag de Zorgtuin met de regelmaat van de klok, buiten de vaste groep vrijwilligers, ook steun verwachten van de Lions, Rotary en andere groepen.

Schenkingen
Ook op andere manieren wordt de Zorgtuin geholpen. Zo staat er een houten bank tegen met de tekst 'Meerburgbank. Neem plaats en geniet' . "Deze bank", vertelt één van de aanwezigen, "is geschonken door Nico Meerburg", die van 1996 tot het ontstaan van de huidige gemeente Lochem in 2005 burgemeester van Gorssel was. Iets verderop is nog een zitplaats gecreëerd, een schenking van de Protestantse Gemeente. Een van de latere aanpassingen betreft een toilet voor rolstoelgebruikers in het houten gebouwtje midden op het terrein waar men ook koffie kan drinken en informatie kan krijgen over de Zorgtuin. En zo toont een rondgang op het terrein duidelijk het sociale karakter van de Zorgtuin en de draagvlak vanuit de gemeenschap.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant