Bob Ross, Mountain Summit circa 1987 (niet uit de tv-show). Collectie Tiqets (NL). Foto: Bob Ross Inc.  - Peter Cox
Bob Ross, Mountain Summit circa 1987 (niet uit de tv-show). Collectie Tiqets (NL). Foto: Bob Ross Inc. - Peter Cox
video

Iconische tv-schilder Bob Ross komt tot leven in MORE

Algemeen

Museum in Gorssel eerste ter wereld dat solotentoonstelling wijdt aan de man van ‘The Joy of Painting’

Door Rudi Hofman

GORSSEL - Met de solotentoonstelling Bob Ross - happy painting heeft Museum MORE in Gorssel een heuse wereldprimeur. Nooit eerder wijdde een museum exclusief een expositie aan de beroemde Amerikaanse tv-schilder Bob Ross (1942-1995), die 25 jaar na zijn dood wereldwijd nog steeds miljoenen fans heeft. MORE heeft een veertigtal werken in bruikleen gekregen van Bob Ross Incorporated, het bedrijf dat Ross bij leven oprichtte samen met zijn echtgenote Jane, en het echtpaar Annette en Walter Kowalski. Annette is de ontdekker van Ross. De expositie opent zondag 8 november.

‘’Bijzonder is dat we ook een Bob Ross’, genaamd Mountain Summit, mogen tonen die eigendom is van Luuc Elzinga van het Nederlandse bedrijf Tiqets. Dit schilderij is een stuk groter dan de werken die Bob Ross voor televisie schilderde’’, zegt MORE-woordvoerder Ellen van Slagmaat. Tussen 1983 en 1994 maakte Ross liefst 403 afleveringen (31 series) van The Joy of Painting. Die worden nog dagelijks herhaald en veel bekeken. Voor elke show van 26 minuten schilderde hij van elk werk drie versies: één vooraf, één tijdens en één na afloop.

Vreugde
De natuur was de grootste inspiratiebron van Ross en typische uitspraken als ‘almighty mountains’, ‘happy little trees’ en ‘fluffy clouds’ zijn regelrechte klassiekers. Net als zijn motto: ‘There are no mistakes, just happy accidents’. Van Slagmaat: ‘’Het doel van Bob Ross was de vreugde van het zelf schilderen over te brengen op zijn kijkers, volgens hem kun je op het doek niet falen. Hij heeft nooit gepretendeerd dat hij een genie was.’’ Of om met Ross te spreken: ‘Let’s have some fun!’’

Over de artistieke waarde van Ross’ werk lopen de meningen sterk uiteen. Volgens Van Slagmaat is het ‘sowieso kunst’. ‘’Al zal waarschijnlijk niemand de vraag of hij zich kan meten met een Van Gogh of Rembrandt bevestigend beantwoorden. Het is artistiek gezien zeker niet het meeste originele dat ooit gemaakt is. Voor mij is Bob Ross een guilty pleasure en jeugdsentiment.’’

De museumwoordvoerder was samen met artistiek directeur Ype Koopmans, tentoonstellingsontwerper Ynte Alkema en grafisch adviseur Alfred Boland betrokken bij de samenstelling van de expositie. ‘’We kregen miniaturen van alle ruim duizend schilderijen die Bob Ross Inc in beheer heeft. We wilden niet te veel en zeker ook niet te weinig werken uitkiezen. Rekening houdend met de ruimte in de zaal zijn we op een aantal van rond de veertig uitgekomen’’, zegt Van Slagmaat.

Het eerste contact met ‘Amerika’ werd in juni 2019 gelegd. De toezegging voor medewerking aan de expositie volgde heel snel. De coronacrisis maakte het vervoer van de Bob Ross-originals vanuit de VS naar Nederland een tijdlang onmogelijk, maar afgelopen september kwamen ze toch aan op Schiphol. In tegenstelling tot de vrij laconieke wijze waarop ze in Amerika met de schilderijen omgaan, heeft MORE zich met ‘museale zorg’ (dus zeer voorzichtig en met handschoenen aan) over de werken ontfermd en in depot opgeslagen.

Documentaire
Voor de Bob Ross-tentoonstelling gebruikt het museum voor Modern Realisme een van zijn zeven zalen. De schilderijen worden op gestileerde schildersezels geplaatst en de wanden krijgen een zwarte kleur om een beetje het gevoel van een televisiestudio op te roepen. In de zaal is ook de ruim tien minuten durende New York Times-documentaire Where are all the Bob Ross paintings? We found them te zien, aangevuld met fragmenten uit afleveringen van The Joy Of Painting. Verder klinken er uit boxen voortdurend gevleugelde uitspraken van de kunstenaar, een auditieve soundscape dus.

Tickets voor Bob Ross - happy painting zijn alleen online te bestellen. De expositie duurt van 8 november tot 11 april (onder voorbehoud van verdere coronabeperkingen). Wie een Bob Ross-ticket koopt, kan ook kunst in de andere zes zalen bezichtigen. Een regulier MORE-ticket geeft geen toegang tot de Bob Ross-expositie.


www.museummore.nl

Video: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode