Johan Godschalk. Foto: PR
Johan Godschalk. Foto: PR
VIDEO

Whole Lotta Rosie helpt Johan in dit ‘kloten’-jaar

Algemeen

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar begint te naderen, is het voor veel mensen weer tijd voor hun Top 2000-lijstje. Tot aan het begin van de editie 2020 van de ‘lijst der lijsten’ komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week: Johan Godschalk (48), Zelhemmer en actief pleitbezorger van Achterhoekse kunst en cultuur, momenteel als adviseur bij Cultuur Oost.

Door Mark Ebbers

Johan is een groot fan van de Australische band AC/DC: “2020 is het jaar waarin AC/DC glorieus terugkeert aan het rockfront met hun nieuwe album ‘Power Up’ en de sterke eerste single ‘Shot In The Dark’. De band doet dit in de zo origineel mogelijke bezetting, helaas minus de in 2017 overleden Malcolm Young, broer van de alweer 40 jaar in Aalten vertoevende leadgitarist Angus Young. Het is ook deze bezetting die in 1980 het album ‘Back In Black’ uitbrengt, het na ‘Thriller’ van Michael Jackson best verkochte album aller tijden met duizelingwekkende verkoopcijfers van 50 miljoen (!) exemplaren.”
Hij bewondert de actuele comeback van zijn helden: “Dat de band nu terugkeert, en op deze sterke wijze, mag gerust een klein wonder worden genoemd. Het toont de enorme veerkracht van de rockers, want de afgelopen jaren hadden zij veel tegenslag te verduren, zoals ziekten, rechtszaken en een overlijden. In hun inmiddels 47-jarige (!) carrière heeft AC/DC wel vaker zeer zware perioden gekend en overwonnen.”
De rockers inspireren Johan juist in het bizarre jaar 2020: “Als groot liefhebber van de band, en van live muziek in het algemeen, is dit iets wat mij juist in deze tijden zeer inspireert. Proberen niet de kop te laten hangen, de rug te rechten en d’ran te blijven gaan. Maar, dat is lang niet voor iedereen altijd even makkelijk in dit 2020, want het gemis van dierbaren, je eigen zaak, je baan, sociaal samenzijn, gezelligheid, amusement, het heerlijk kunnen genieten van live muziek... Dat is gewoon kloten. Daar hoeven we geen mooiere woorden voor te kiezen. Dat is wat het is. Kloten.”
Voor zijn ‘coronanummer’ grijpt hij terug naar de beginjaren van de band: “Door de energie die de nieuwe muziek van AC/DC mij juist in deze soms bevreemdende tijden geeft, ga je ook weer terugluisteren naar hun oudere werk. En zo knalt ‘Whole Lotta Rosie’ uit 1977 hier recentelijk weer vaak uit de speakers: ‘Forty-two, thirty-nine, fifty-six. You could say she’s got it all!’ En dan gaat het gas d’r op. Hoppa! De single reikte in 1978 tot de nummer 3-positie in de toenmalige Top 40 en stond vorig jaar op de 81ste plaats in de Top 2000. Het is en blijft een beest van een lied. Onweerstaanbaar. Keiharde, opzwepende rock-’n-roll zoals het gespeeld en vooral ook gebracht dient te worden. Stil blijven staan is geen optie. Geef je maar over, want je gaat kopje onder in deze overheerlijke, muzikale explosie. Het is deze power, deze Power Up zo je wilt, die juist nu moed en kracht geeft. Luister het weer eens, met alle volumeknoppen op standje 11 en geniet van de overdonderende inspiratie die muziek je kan bieden.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode