<p>Henk Rijks op zijn muziekzolder met zijn keuzenummer. Foto: Mark Ebbers</p>

Henk Rijks op zijn muziekzolder met zijn keuzenummer. Foto: Mark Ebbers

VIDEO

Nederpopklassieker zonder woorden zegt Henk Rijks een heleboel

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar begint te naderen, is het voor veel mensen weer tijd voor hun Top 2000-lijstje. Tot aan het begin van de editie 2020 van de ‘lijst der lijsten’ komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week: Henk Rijks (64) uit Dinxperlo. Raadslid voor GemeenteBelangen in de gemeente Aalten; hij was er eerder wethouder. Daarnaast is hij – onder andere - voorzitter van de fusievoetbalclub FC Dinxperlo.

Door Mark Ebbers

Muziek is er voor Henk Rijks op elk moment en voor elke gemoedstoestand. “Op mijn twaalfde of dertiende begon ik met het luisteren naar muziek. Later, toen ik in het onderwijs zat, ben ik ook gitaar gaan spelen om met de kinderen te kunnen zingen.”
Een oudere nicht en neef brachten hem eind jaren zestig in aanraking met onder andere Deep Purple, The Who en Cream. Het was voor Henk het begin van een gigantische platenverzameling, die inmiddels de zolderverdieping van zijn Dinxperlose woning bijna helemaal vult. Vinyl – singles, maxisingles en lp’s – en cd’s. In principe geordend op alfabet: van Abba tot ZZ Top.

“De eerste lp die ik ooit kocht was van The Doors en de eerste keer dat ik echt super getroffen werd door een nummer was op een album van Emerson, Lake & Palmer: het nummer ‘Lucky Man’.”
Een Nederlandse band die Henk al vroeg ontdekte en altijd is blijven volgen, is Ekseption. “Het was een symfonische rockband rond toetsenist Rick van der Linden, destijds getrouwd met Penney de Jager, de danseres van Toppop. Het mooiste nummer van de band vind ik ‘Peace Planet’. Ik ken het nummer al vele jaren, maar juist in deze coronatijd kreeg het extra betekenis. Het is gebaseerd op muziek van Bach. Een man waarvoor ik mateloze bewondering heb: een leven met enorm veel persoonlijk verdriet en dan toch zulke prachtige muziek componeren. Maarten van ’t Hart heeft zijn levensverhaal nog eens heel mooi opgetekend.”

‘Peace Planet’ is een instrumentaal nummer. “De titel zegt genoeg”, vindt Henk. Muziek kan volgens hem verbinden, en dat doet dit nummer juist door niks te zeggen.
Hij ziet soms met lede ogen de toestand in de wereld aan: “De chemie is fout, de strijd tussen grootmachten en andere landen. Was het maar zoals John Lennon zich voorstelt in ‘Imagine’. Ook een prachtig nummer, maar voor deze rubriek kies ik voor ‘Peace Planet’”

Henks favoriet van Ekseption stond tot nu toe nooit in de Top 2000. Als het aan hem ligt, is dat dit jaar anders. In de Top 40 was ‘Peace Planet’ wel een flinke hit: in het begin van 1971 bereikte het de tweede plek.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden