Koos Kemperman wijst naar de beugels in de eik, een stukje geschiedenis in de Knapzakroute. Foto: Arjen Dieperink

Koos Kemperman wijst naar de beugels in de eik, een stukje geschiedenis in de Knapzakroute. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Meedenken over dorpsplan leidt tot Knapzakroute Eefde

Algemeen

EEFDE - Helpen met een nieuw dorpsplan voor Eefde heeft geleid tot een fraaie wandelroute door en om het dorp. Mede-initiatiefnemer van deze nieuwe Knapzakroute is Koos Kemperman, die zich had aangemeld voor de werkgroep recreatie en toerisme. En hij heeft er werk van gemaakt.

Kemperman die al dertig jaar met zijn gezin woonachtig is in Eefde, is de medebedenker van de wandelroute. “Ik zit niet in de dorpsraad Eefde”, steekt hij van wal, “maar ik volg ze wel. Toen er een nieuw dorpsplan gemaakt moest worden heb ik mij aangemeld. Het belang om de toerist aan Eefde te binden zagen wij binnen onze werkgroep al snel”.
Het idee voor het uitzetten van een lokale wandelroute werd al snel geboren. En nu ligt de brochure Knapzakroute Eefde bij Koos Kemperman op tafel. “Er zijn routes genoeg, maar die gaan allemaal om Eefde heen en beschrijven nauwelijks ons dorp. Deze route gaat zowel door het dorp als eromheen en is zo’n 18 kilometer lang. Gezellig om te lopen voor mensen die op een camping of bij een B & B verblijven. Maar ook voor andere dagjesmensen. Het zou mooi zijn indien men de dag wandelend afsluit bij de lokale horeca”.

Voeten in de aarde
‘Even’ een wandelroute in elkaar zetten had overigens nog aardig wat voeten in de aarde. “Samen met David Bloch ben ik aan de slag gegaan. Iedere keer is er een gedeelte van de route beschreven en aangepast, uiteindelijk zijn alle stukken ‘aan elkaar geplakt’ en was de route zo goed als compleet. Maar toen we de hele tocht liepen zagen we dat er toch nog een aantal verbeteringen nodig was.” De vormgeving is gedaan door Gerrit Ebbink, die net als David Bloch ook foto’s voor de brochure leverde. Daar staan verder foto’s in van het Regionaal Archief Zutphen, Erik-Jan Bosch, Rijkswaterstaat en het Rijksmuseum.

Zeventien punten
De Knapzakroute Eefde kent als startpunt het dorpshuis Het Hart. Zeventien verschillende punten worden beschreven. Een kaart in de brochure, die gratis te downloaden is, geeft de route weer, waarbij ieder punt dat beschreven wordt met een nummer wordt aangeduid. Onder meer wordt verteld dat het dorp Eefde ontstaan is uit vijf marken. Men loopt langs één van de oudste boerderijen in de omgeving, ‘t Valcke. Ook het Fort de Pol wordt bezocht. “Veel historische gegevens heb ik van personen kunnen optekenen of via het internet verzameld”, laat Kemperman weten. De Historische vereniging De Elf Marken heeft men niet benaderd. “Dat was niet nodig, maar wij hebben wel hun publicaties ingezien” aldus Kemperman.

Beugels
Om iets van de meest recente geschiedenis te zien pakken wij de auto. Op de hoek Eefdse Enkweg - Quatre Brasweg staat een bordje met de tekst ‘geen doorgaande verharding’. Vlak voor het bordje staat een eik. Koos Kemperman wijst naar de stam. “Kijk die sporen, daar hebben beugels gezeten, een paar meter hoger in de stam zie je ze zitten. De Duitsers gebruiken deze boom tijdens de Tweede Wereldoorlog als uitkijkpost. Later gebruikten de Canadezen deze boom voor hetzelfde doel. Men keek toen over de IJssel heen.”
De route is inmiddels voorzien van een bewegwijzering, een knapzaksymbool. De Stichting Achterhoek Promotie onderhoudt de routebeschrijving. De route is te downloaden via onderstaande website.


www.hetharteefde.nl/actueel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant