Drie van de negen brouwers. Vlnr Andre van Oene, Koos Kemperman (bij de brouwketel) en Berend Ebbink. Foto: Arjen Dieperink

Drie van de negen brouwers. Vlnr Andre van Oene, Koos Kemperman (bij de brouwketel) en Berend Ebbink. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Bierbrouwers zetten Eefde op de kaart

Algemeen

Lokaal Markebier wordt met liefde gebrouwen

Door Arjen Dieperink

EEFDE- De geschiedenis herhaalt zich. Rond het jaar 1300 werd er al bier gebrouwen op de plek waar tegenwoordig Eefde ligt. Drie jaar geleden werd het stokje weer opgepakt. Kleinschalig, want het wordt hier niet afgemeten in hectoliters, maar in liters. Maar het Markebier wordt met liefde gebrouwen.

Ze zitten dan wel genoeglijk bij elkaar aan de koffie, maar het ruikt er naar bier. We zijn te gast bij de brouwerij Eefde en de bierketel is druk aan het werk. “Wij maken zo’n twintig liter per keer”, vertelt een van de hobbybrouwers van het lokale bier, Koos Kemperman. Het idee om zelf lokaal bier te gaan brouwen kwam enkele jaren geleden spontaan bij hem op. “Je kunt in de lokale restaurant wel lokaal gekweekte groente aanbieden, maar een lokaal drankje hoort er ook bij“, glimlacht de Eefdenaar. In de voormalige Detmers kazerne werd een bijeenkomst georganiseerd waar zo’n eenendertig belangstellenden op afkwamen. De tweede bijeenkomst telde nog vijftien personen en uiteindelijk bleven er negen enthousiastelingen over.

Dinsdag en vrijdag
Er wordt op dinsdag en vrijdag gebrouwen. De ingrediënten worden zo veel mogelijk lokaal betrokken, onder meer van landgoed Velhorst. Behalve Kemperman waren afgelopen vrijdag ook André van Oene en Berend Ebbink aan het werk. Met z’n drieën zijn van negen uur ‘s morgens tot drie uur in de middag bezig. “Het brouwproces luistert best wel nauw“, zegt Berend Ebbink (71). De voormalige veehouder wijst naar het schema dat aan de muur hangt. “Ik had tijd over toen ik met mijn werkt stopte en dit leek mij leuk. Koos vroeg mij bij het vogelschieten op de kermis of ik mee wilde doen. Zo ben ik begonnen. Ook leuk voor mijn pony’s: de bierbostel neem ik na het brouwen altijd mee naar huis. Dat vinden ze lekker.” Bierbostel, ook wel draf genaamd, is het zeer eiwit- en energierijke restproduct van het brouwen.
De brouwers van het Markebier zijn eerst in de leer geweest bij een bevriende brouwerij. “Je kunt niet zo maar van het ene moment bier maken“, laat het drietal weten. Ondertussen spoelt Berend Ebbink handmatig de lege flessen en laat ze uitdruipen in het flessenboomrek. Ieder gespoeld flesje wordt grondig nagekeken en daarna nogmaals gespoeld. Hygiëne staat bij deze brouwers net zo hoog in het vaandel als de kwaliteit van het Markebier .

Dopkleurtjes
De zes verschillende etiketten aan de wand geven de verschillende soorten bier weer die hier worden gebrouwen. “Iedere biersoort heeft zijn eigen etiket, dat handmatig met behangplaksel aan de fles wordt bevestigd. Maar ook de dopkleur verraadt de biersoort die gebotteld is. Mocht men de flesjes bier in een bak water koel houden en het etiket gaat eraf en dan is aan de dopkleur nog steeds te zien welk biertje het is”, aldus Koos Kemperman.
Ook het etiket verdient nadere bestudering. Kemperman legt uit: “Kijk, hier staat 1378, de eerste keer dat wij de vermelding van bierbrouwen tegenkwamen. Daar staat 2017, het jaar dat wij met brouwen begonnen. De poort van de voormalige kazerne staat erop en daar zijn twee hopbellen aan toegevoegd. De spreuk onder het etiket is verzonnen uit het latijn en de Keltische taal.”

Geschiedenis
De naam Markebier is ontleend aan de Marken waaruit Eefde uiteindelijk is ontstaan. Kemperman schudt de geschiedenis zo uit zijn mouw: “Graaf Otto van Zutphen gaf de brouwerijen gruitrechten, een soort belasting op de gebruikte kruiden. Zutphen had in de Middeleeuwen zo’n zesentwintig bierbrouwerijen binnen de stadsmuren. Ook enkele herbergiers buiten de stadsmuren kregen gruitrecht. Onder hen ook de herbergier van het logement ‘de Laatste Stuiver’, in de Marke Angeren, die daarmee het recht kreeg om bier te brouwen. De herberg lag rond 1300 aan de doorgangsroute tussen Deventer en Zutphen. Ver vooruit Eefde bestond werd hier dus al bier gebrouwen”.

Certificaat
Belangstellenden kunnen de brouwerij Markebier steunen. Bij schenking van honderd euro ontvangt men een biercertificaat. Tien jaar lang zal er jaarlijks natte rente worden uitgekeerd in de vorm van minimaal vier tot maximaal tien flessen Markebier. Het bier is te verkrijgen bij de Coop (Eefde), Wingerd (Gorssel) en Slijterij Groenmarkt (Zutphen).


www.markebier.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant